Individualni ili grupni smeštaj teladi – boksevi i igloi

smestaj teladi 1

Smeštaj teladi u igloima uz ograđeni ispust veći od 2 m². Uglavnom se izgrađuju od sintetičkih svetlo obojenih materijala

U gazdinstvu odgajivača goveda rođenje svakog teleta na farmi jesu radost i zadovoljstvo. Odgovorni stočari za nove stanovnike farme obezbeđuju najbolje uslove smeštaja. Dragoljub Krajnović, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije podseća na mogućnosti da smeštaj bude grupni, odnosno pojedinačni u boksevima ili igloima.

Individualni smeštaj

Preporuka za većinu uzgajivača je da se posle teljenja jedan deo objekta formira kao privremeno porodilište u koji se smeštaju, i određeni broj dana, drže novorođena telad. Pokazalo se kao najbolja opcija da telad budu smeštena u individualne bokseve do odlučivanja.

Praktikuju se dve vrste bokseva:

  • oni koji su trajno napravljeni – zidani boksevi i
  • boksevi montažno-demontažnog tipa koji se mogu po potrebi postavljati ili uklanjati.

tele odvojeno

Igloi za smeštaj teladi

Telad se pojedinačno mogu smestiti i držati neko vreme u mini-objektima koji se nazivaju igloi. Uglavnom se, ističe Krajnović, izgrađuju od sintetičkih svetlo obojenih materijala koji odbijaju svetlost kako bi se na taj način sprečio efekat staklene bašte unutar njih ili od materijala koji reflektuju svetlost.

Osim pomenutog, postoji širi izbor materijala koji se koristi za ovu namenu, a najčešći su drvo, šperploče, paneli i slično, s tim što efekat nije isti kao kod kućica od sintetičkih materijala. Otvor za ulaz i izlaz se okreće na suprotnu stranu od smera duvanja glavnih vetrova. Dimenzije igloa su: dužina 2 m, širina 1,5 m (površina oko 3 m²), visina 1,5 m. Kao dodatak igloi imaju ograđeni ispust veći od 2 m². Sastavni deo je nosač kante i nosač jasala za koncentrat i seno.

Neophodna mera je postavljanje prostirke na pod igloa i podrazumeva se da ona mora biti nova, suva i čista, podseća savetodavac Krajnović. Igloe treba postaviti na ocedito zemljište u skladu sa lokalnim propisima o bezbednosti voda za konzumiranje. Ponekad je poželjnije umesto prostirke na tlo staviti sloj peska debljine 15 cm. Posle završetka ove faze korišćenja igloa, prostirka i pesak se uklanjaju.

Ukoliko se igloi postavljaju na betonski plato (radi lakšeg čišćenja i dezinfekcije), neophodno je sakupljati osoku i sprečiti zagađivanje okoline u skladu sa lokalnim zakonskim propisima. U letnjem periodu kada su velike vrućine u uzgajalištu, poželjno je napraviti zaklone (zasenu) za igloe. U toku hladnih zimskih dana treba na vreme smanjiti i po mogućnosti odstraniti štetne uticaje niskih temperatura.

telici holstajn

Grupni smeštaj teladi

Grupni smeštaj teladi omogućava mladim životinjama da uspostave odnos sa drugim jedinkama i da se pripreme za naredne faze u životu. Takođe pomaže razvijanju imunog sistema protiv širokog spektra mikroorganizama. Krajnović navodi da postoji više načina grupnog držanja teladi.

  • Igloi za grupni smeštaj teladi obično se koriste za 2-6 teladi. Dimenzije igloa za npr. 4 teleta su: unutrašnji prostor 10 m², a ispust 10-15 m². U ovakvim igloima treba obezbediti dovoljno prostirke i pojilica bez opasnosti od zamrzavanja. Ispust ne sme biti klizav i mora se čistiti 1-2 puta nedeljno. Stajnjak i neiskorišćena prostirka se uklanjaju ručno.
  • U boksevima za grupni smeštaj teladi ne preporučuju se podovi sa nagibom za telad do 6 meseci. Takođe, ne preporučuju se liga boksevi i betonski rešetkasti pod. Vezivanje teladi je zabranjeno EU direktivom, a ne preporučuje se u zemljama u kojima još nije stupila zabrana, naglašava savetodavac. (PSSS)

Preporučujemo i ove teme: Zašto je važan kolostrum i na koji način napajati tele; O silaži u ishrani junadi – kada početi i koje količine koristiti

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede