O podsticajima za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi

tov jaganjaca

Podsticaji za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za grla koja su predata klanici ili izvezena. Zahteve podneti do kraja jula.

Pravilnik za podsticaje u stočarstvu, za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi još uvek je aktuelan za tekuću godinu, i poljoprivrednici mogu do 31. jula podneti zahteve za ostvarivanje prava na te podsticaje. Uslov je da su grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. jula prethodne godine do 30. juna tekuće godine, podseća savetodavac za agroekonomiju, dipl. inženjer Vera Filipović.

Pravo na podsticaje imaju fizička lica kao nosioci komercijalnog porodičnog poljop.gazdinstva, pravna lica i preduzetnici. Za svaku vrstu tovnih grla podnosi se posebno zahtev za podsticaje, a za istu vrstu grla se podnosi najviše 3 zahteva godišnje.

svinje na sajmu

Lice ostvaruje pravo na podsticaje u stočarstvu za:

  • tov junadi – za najmanje 3 grla po podnetom zahtevu
  • tov svinja – za najviše 5000 grla po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu u toku jedne godine

Koliko iznose podsticaji?

Iznosi podsticaja po grlu su sledeći:

  • junad – 15.000 din.
  • svinje – 1.000 din.
  • jagnjad – 2.000 din.
  • jarad – 2.000 din.

Podsticaji za tov se ostvaruju na osnovu zahteva koji se šalje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja. Uz zahtev za podsticaje, ističe Filipović, za grla predata klanici, podnosi se prijemnica za otkupljena grla sa specifikacijom grla za koje se podnosi zahtev, overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora.

Što se tiče grla koja su izvezena na teritoriju AP Kosovo i Metohija podnosi se:

  1. otkupni list ili priznanica na ime podnosioca zahteva izdata od strane lica koje je registrovano za otkup i izvoz, odnosno prevoz na teritoriju AP Kosovo i Metohija i koje je izvršilo izvoz tovnih grla;
  2. kopija međunarodne veterinarske potrvde (sertfikat);
  3. dodatak veterinarsko-sanitarnom uverenju, potvrda o zdravstvenom stanju pošiljaka životinja za transport i spisak grla koja su izvezena, odnosno upućena na teritoriju AP Kosovo i Metohija sa podacima o identifikacionom broju grla, overeni od strane veterinarskog inspektora, kao i kopija jedinstvene carinske isprave, izdate u skladu sa zakonom kojim se uređuje carinski postupak, koja nije potrebna za grla upućene na teritoriju AP Kosovo i Metohija, podseća savetodavac Filipović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede