Pigmejska koza: Koza za izložbu ili kućni ljubimac?

pigmejska koza

Mirnog temperamenta i karaktera, pigmejska koza je prijateljski nastrojena, voli da se mazi, igra na otvorenom prostoru i da skače.

Pigmejska koza, prvobitno nazvana kamerunska patuljasta koza potiče iz Afrike. U Evropu ih prvi dovode Britanci za vreme kolonizacije, te postaju stanovnici zooloških vrtova širom Evrope, gde su izlagane kao egzotične životinje. Polovinom prošlog veka su izvezene u USA, takođe za potrebe ZOO vrtova, ali i u svrhe istraživanja.

Kako izgleda ova egzotična koza? Da li su joj i osobine egzotične?

pigmejska koza braon

Ovaj gorostas, u kategoriji malih koza, ima kratke noge i izražen stomak. Može da dostigne od 23 kg do 34 kg, a jarčevi do 27 kg do 39 kg, visine od 41 cm do 58 cm. Zbog svoje veličine postale su popularne kao kućni ljubimci i životinje za izložbe. Dlaka joj može biti raznih boja, izuzev bele.

Uprkos malom rastu pigmejska koza, u odnosu na svoju veličinu može da daje veliku količinu mleka, a meso joj je ukusno. Jednostavno ih je hraniti jer su preživari, hrane se travom, zeljastim i drvenastim biljem. Moraju uvek da imaju svežu vodu, jer je u protivnom neće piti. Ne preporučuju se ljudima koji se bave voćarstvom ili gajenjem nekih drugih vrsta biljaka, jer ove malene koze ukoliko nisu pod nadzorom mogu da naprave veliku štetu. Prilagodljive su na svaku klimu.

Potrebno im je obezbediti kućicu, dovoljno veliku, sa ventilacijom i podom sa dovoljno slame. Zimi se ređe obavlja čišćenje, kako bi slama poslužila kao izolator. Ukoliko je zima hladnija može se ubaciti manja vunena prostirka.

pigmejska koza bela

Nežna i razigrana – pigmejska koza

Mirnog temperamenta i karaktera, pigmejske koze su prijateljski nastrojene, idealne su za decu, jer vole da se maze, igraju na otvorenom prostoru i da skaču. Porebno im je društvo druge životinje, bilo svoje vrste ili neke druge. Dobro se podnose i sa drugim kućnim ljubimcima. Pigmejska koza je veoma odana ukoliko se prema njoj odnosite sa pažnjom. Možete je čak naučiti i par trikova, što iziskuje nešto više vremena i strpljenja.

Još nekoliko pojedinosti o pigmejskoj kozi

Životni vek je u proseku od 8 do 18 godina, a trudnoća prosečno traje do 150 dan. Zrelost za priplod dostižu sa 12 do 18 meseci. Donosi na svet jedno do četiri jareta, na svakih 9 do 12 meseci. Jarići relativno brzo počinju sa čvrstom hranom, već nakon nedelju dana, ali nastavljaju da sisaju do dvanaeste nedelje starosti.

U Velikoj Britaniji postoji „Klub uzgajivača minijaturnih koza“ (The Pigmy Goat club) koji je postavio standarde u veličini i tipu za ovu pasminu. Standardna propisana maksimalna veličina do grebena za jarčeve je 56 cm, nešto niža je za koze.

Da li će vaša pigmejska koza biti zvezda izložbi ili ćete se sami igrati sa njom, izbor je vaš.

Preporučujemo i ovaj tekst: Artritis i encefalitis koza (AEK)- PREPORUKE odgajivačima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede