Nodularni dermatitis je virusno oboljenje goveda

krave na ispaši Orlovat

Bolest nodularni dermatitis se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti životinja i kao takva je obavezna za prijavljivanje.

To je virusno oboljenje goveda i obično je karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži i sve rase goveda mogu da obole. Najčešće se javlja tokom vlažnih letnjih i jesenjih meseci, kada su insekti najbrojniji i najaktivniji.

Bolest se obavezno prijavljuje i nadležni veterinari i veterinarski inspektori moraju da budu blagovremeno obavešteni o sumnji na pojavu bolesti.

Oko 25 % grla goveda može oboleti u jednom stadu, a stopa smrtnosti je oko 10 %.

Bolest izaziva mršavljenje (gubitak telesne mase zbog gubitka apetita, životinja odbija da jede), privremeni ili stalni gubitak proizvodnje mleka, smanjenje ili potpuni gubitak plodnosti kod bikova i krava, abortus, kao i trajno oštećenje kože. Izaziva veliki ekonomski gubitak usled smanjene proizvodnje mleka i mesa, smanjenog uzgojnog potencijala, uginuća, pobačaja, oštećenja kože.

Goveda svih uzrasta mogu biti zaražena, a ona koja su prebolela bolest postaju imuna. Telad mlađa od 6 meseci starosti su zaštićena od bolesti ako su njihove majke bile vakcinisane ili su prebolele.

Ujedi insekata igraju najvažniju ulogu u širenju virusa. Infekcije su učestalije tokom vlažnih letnjih i jesenjih meseci kada je aktivnost insektata najveća. Telad mogu biti zaražena konzumiranjem mleka od bolesnih krava.

Postoje mnoge bolesti koje izazivaju slične znake, zbog čega je važno da se dobije definitivna dijagnoza kako bi se preduzele najbolje preventivne i kontrolne mere za zaštitu životinja.

Prevencija je najjeftiniji i najbolji način kontrole bolesti. Zaštitite jedinke od prenosioca bolesti koliko je to moguće. Najbolje je koristiti repelente one koji deluju na insekte i tretirati grla sa njima.

OVDE SAZNAJTE VIŠE O NODULARNOM DERMATITISU

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede