Niže naknade za zagađivanje životne sredine za farme živine i svinja

koke iza zice

Srpske farme živine i svinja,
koke iza zice
kojima se sada meri uticaj na okruženje, ubuduće će plaćati manje naknade za zagađivanje životne sredine, saopštila je Privredna komora Srbije.
„Način izračunavanja naknade zbog koga su farmerima stizali visoki računi izmenjen je na inicijativu privrednika, a zahvaljujući angažovanju Privredne komore Srbije, uz podršku stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i uz spremnost Ministarstva i nadležne Agencije za zaštitu životne sredine da se problem farmera reši. Doneto je novo Uputstvo za procenu emisija zagađujućih materija sa farmi brojlera i druge živine, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Narednih dana se očekuju se i izmene propisa za koke nosilje i tov svinja. Novi način obračuna troškova zagađenja, osim veće transparentnosti i rasterećenja privrede, donosi i bolje uslove za nove investicije u agrobiznisu.
Uzgajivačima brojlera, najviše pogođenim, troškovi na ime ove dažbine biće manji i do šest puta. Takođe, preplaćeni iznosi, zbog manjkavosti dosadašnje metodologije za obračun ove naknade, biće im priznati kao avans za naredni period.
Zbog manjkavosti dosadašnjih propisa farmama brojlera naknada je obračunavana prema godišnjem broju brojlera, iako on varira tokom godine, jer se tov obavlja u turnusima. Bilo je i nedovoljno jasno kako se izračunavaju hranidbeni dani, tokom kojih i dolazi do zagađenja, a neprecizno je definisano i šta su praškaste materije. Postojala je i nedoumica da li samo farme sa liste takozvanih IPPC postrojenja kojima se prati uticaj na životnu sredinu, imaju obavezu izveštavanja i plaćanja naknade ili je to obaveza svih farmera, navodi se u saopštenju PKS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede