Kvasce treba dodavati u proizvodnji mleka i tovu goveda uvek kada želimo da
poboljšamo proizvodnju.
– Kravama u ranoj laktaciji da bi se bolje koristili obroci za maksimalnu proizvodnju.
– Za vreme perioda stresa kada se proizvodnja mleka i mlecne masti normalno snižavaju.
– Kravama pri kraju laktacije dok još pokušavaju da održe proizvodnju i poboljšaju iskorišcavanje hrane.
– U toku perioda kada se koristi kabasta hrana lošijeg kvaliteta i kada obroci sadrže veliko učešce kabaste hrane.
– Za razvoj i porast junica. Kod sveže oteljenih prvotelki.
Praktične preporuke za korišćenje kvasaca i gljivica su:
– 10-120 g za vrstu Saccharomyces cerevisiae koji u buragu stimuliše razvoj bakterija koje razlažu vlakna, stabilizuje uslove i koristi mlečnu kiselinu. Daje se kravama u periodu dve nedelje pred teljenje i ranom postpartalnom periodu kada opadne konzumiranje hrane, kao i u slučaju bilo kakvog stresa.
– 3 g/dan za vrstu Aspergillus oryzae koji stimuliše varenje celuloze (odnosno razvoj vrsta bakterija koje je razlažu) stabilizuje pH buraga i smanjuje posledice stresa. Daje se uz obroke bogate u koncentratima i u uslovima toplotnog stresa.
Biljana Aleksić, dipl. inž. stočarstva
psss.rs
PREDLAŽEMO VAM DA PROČITATE I Izbor hraniva za zasušene krave