Претрага
Претрага

Kvalitet jednodnevnih tovnih pilića

Sa dolaskom proleća povećana je tražnja za jednodnevnim tovnim pilićima.   U mnogim gazdinstvima se praktikuje prolećni i jesenji turnus za proizvodnju brojlera, jer su...

pilici sajam
Galenika

Sa dolaskom proleća povećana je tražnja za jednodnevnim tovnim pilićima.

 

U mnogim gazdinstvima se praktikuje prolećni i jesenji turnus za proizvodnju brojlera, jer su tad najbolji uslovi za odgoj pilića na gazdinstvima koja nemaju savremene objekte i opremu. Brojleri se tove za potrošnju na samom gazdinstvu, ali se i viškovi prodaju na tržištu.

Osnova za pravilan i ekonomičan uzgoj je zdravo jednodnevno pile. Preporuka je piliće kupovati iz istog jata i iz iste ture leženja. Pilići treba da potiču od hibrida teškog tipa, a u našoj zemlji najzastupljeniji su Ross, Cobb, Hubbard.

Procena kvaliteta jednodnevnog pileta najčešće se radi na subjektivan način u inkubatorskoj stanici od strane obučenih i uvežbanih radnika, te postoje razne metode i testovi za ocenu pilića.

Ocena na osnovu dužine pileta je vrlo jeftina i jednostavna.

pile 5

Dužina pileta određuje se od vrha kljuna do srednjeg prsta pileta. Što je pile duže, znači da je bolje razvijeno u odnosu na pile koje je kraće, a ima približno istu masu. To se objašnjava činjenicom da je dobro razvijeno pile u optimalnim uslovima inkubacije potrošilo raspoložive hranljive materije iz žumanca na razvoj i porast organa, a da je u organizmu ostalo malo neiskorišćenih materija i energije u vidu ostatka žumančane kese. Takvi pilići su duži od onih koji u sebi sadrže veći ostatak žumančane kese i koji su „zdepasti“. Na kraju inkubacije embrion raste prosečno 1 cm za 24 sata. U optimalnim uslovima inkubacije embrion ne mora da troši rezerve energije na prilagođavanje spoljašnjim uslovima, nego se sva energija troši za porast i razvoj.

Važne karakteristike jednodnevnih pilića

Poljoprivredni proizvođači prilikom kupovine jednodnevnih pilića obrate pažnju na sledeće karakteristike kvaliteta jednodnevnih pilića:

  • opšti izgled i boja perja – (žuta je poželjnija od bele boje)
  • razvijenost pilića
  • dobro osušeno, sjajno, dugo paperje usmereno na dole;
  • jasne, okrugle, aktivne oči
  • kljun je čist sa normalno zatvorenim nosnicama, bez crvenih tački na kljunu
  • pile izgleda aktivno i vitalno (živahni i vitalni pilići lakše pronalaze hranu)
  • držanje glave i pokretljivost pileta
  • potpuno zarastao pupak – znak je da je žumančana kesa potpuno uvučena
  • noge svetle i voskaste na dodir
  • zglobovi nisu crveni i upaljeni
  • pilići moraju biti bez ikakve deformacije (na primer: uvrnuti vratovi i kjunovi, raskrečeni itd.).

Masa jednodnevnih pilića

Obratiti pažnju na masu jednodnevnih pilića – najbolja težina je oko 40 grama. Izbegavati lake piliće sa masom ispod 35 grama, kao i suviše teške sa težinom od 50 grama.

Laki jednodnevni pilići pojediu i do 150 grama više hrane, skloniji su bolestima, slabije napreduju i to sve produžava vreme tova. Koliko je bitna masa pilića, bitno je da oni ne budu previše raslojeni, pa će u toku tova doći do velikuh razlika u napredovanju i masi pilića, sklonosti ka bolestima i povećanju smrtnosti što dovodi i do neekonomičnosti u proizvodnji.

Teži pilići od 50 grama se ređe sreću u prodaji i treba ih duže ostaviti bez hrane (čak i 48 sati). Ovi pilići su kao i laki osetljiviji na bolesti i teže se uzgajaju.

Međutim, ima i skrivenih nedostataka koji se ne mogu vizuelno uočiti: nepravilna vakcinacija matičnog jata, inficiranost pileta, inkubacija koja dehidrira pile, kao i neke vertikalno prenosive bolesti čiji su uzročnici Mycoplazma gallisepticum, Salmonella pullorum, Salmonella enteritidis, limphoidne leukoze.

pile 1

Bolesno izleženo pile može biti zaraženo kokošijim tifusom čiji je izazivač Salmonella gallinarum pullorum. Bolesna koka snese inficirano jaje, a iz takvog inficiranog jajeta se izleže bolesno pile koje dalje širi zarazu. Pilići krkljaju, imaju nakostrešeno perje, obešena krila, beli proliv, a mortalitet je do 100 % u prvim danima života, a ako se simptomi jave u 2-3 nedelji oko 60-70 %.

Pripremila: Gordana Aćimac, dipl. inž. stočarstva

PSS Zrenjanin

PREPORUČUJEMO Nekomercijalni tov brojlera ili tov za sopstvene potrebe

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno