U čačanskom kraju afrička kuga svinja. Proglašena zaražena i ugrožena područja

kuga svinja

Afrička kuga svinja na području poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasila zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru.

Prema donetom Rešenju, područje poluprečnika najmanje 10 kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka. Lovišta „Mrčajevci” i „Zapadna Morava Srbija Šume” ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja, preneo je Glas zapadne Srbije (GZS)

africka kuga prasici

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom području u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Afrička kuga svinja – Kako sprečiti, a kako prepoznati bolest?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede