Претрага
Претрага

Kriterijumi i postupci za ocenjivanje kondicije krava

Uspešna proizvodnja mleka u jednom zapatu muznih krava umnogome zavisi od efikasnog korišćenja energije iz konzumirane hrane. Poznato je da se mnogi problemi u ciklusu...

krave holstajn 2
Galenika

Uspešna proizvodnja mleka u jednom zapatu muznih krava umnogome zavisi od efikasnog korišćenja energije iz konzumirane hrane. Poznato je da se

krave holstajn 2

mnogi problemi u ciklusu proizvodnje mleka kao i u reprodukciji muznih krava javljaju upravo zbog neodgovarajućeg snabdevanja energijom iz hrane.

Kao efikasan način za praćenje snabdevenosti energijom u novije vreme je razvijen sistem ocene telesne kondicije krava. Na osnovu primenjivih tehnika i metoda za ocenjivanje može se zaključiti da je to potpuno subjektivan način ocenjivanja i utvrđivanja telesne kondicije.

Međutim, i pored toga što ovaj način nije egzaktnog karaktera, on daje veoma dobru procenu telesnih rezervi u u energiji. Iz praktičnog iskustva došlo se do stava da se telesne rezerve u organizmu mogu bolje proceniti na ovaj način nego direktnim merenjem telesne mase.

Osnovne karakteristike ove metode su te da je ona jeftina, jednostavna i lako primenjiva u različitim uslovima kontrolisanja, pa je na osnovu toga prilično zastupljena i veoma popularna u mnogim zemljama sa srednjerazvijenim ili razvijenim mlečnim govedarstvom.

Kao dobar pokazatelj ukazuje i podatak iz prakse, da mnogi početnici vrlo brzo postaju dobri ocenjivači telesne kondicije. Postoji više sistema ocene telesne kondicije, ali svi su u osnovi slični.

Posmatrajući kriterijume i postupke ocenjivanja, krave se ocenjuju ocenama od 1 do 5, sa upotrebom međuocena koje imaju vtrednosti 2,5; 3,5 i 4,5.Kriterijumi za ocenjivanje kondicije krava od 1 do 5 zasnovani su na parametrima kao što suoblast ocenjivanja gde se koriste koren repa i slabine, kao ipredeo tela koji se detaljno posmatra i procenjuje. Tako, za koren repa posmatra se i procenjuje pojas od sednjačnih kvrga karlice do vrha korena repa, dok se za slabine analizira i ocenjuje pojas-širina koje zauzimaju horizontalne projekcije slabinskih kičmenih pršljenova. Postupak ocenjivanja zasniva se na postupcima opipavanja i posmatranja rezervi loja na: a) karličnom delu (koren repa, kukovi, sednjače i karlično-butni zglobovi); b) slabinama (poprečni nastavci-kratka rebra i trnasti nastavci koji se formiraju vertikalno). 

Ocene telesne kondicije muznih krava od 1 do 5  

Ocena 1Koren repa: Posmatranjem se može primetiti udubljenje koje postoji oko korena repa. Ne može se opipati masno tkivo između kože i kostiju karlice. Koža je meka pod prstima. Slabine: Krajevi trnastih nastavaka su oštri na dodir, a gornje površine se lako napipavaju. Lako se uočava  duboko udubljenje na slabini. 

Ocena 2. Koren repa: Može se primetiti udubina koja je obložena masnim tkivom u predelu korena repa. Deo masnog tkiva ispod kože može se osetiti površinskim  opipavanjem. Karlica se takođe lako može opipati. Slabine: Krajevi trnastih nastavaka se napipavaju kao zaobljene forme. Gornje površine se mogu ustanoviti pipanjem uz primenu blagog pritiska. Kao i kod korena repa i ovde se primećuje jasno udubljenje na slabinama. 

Ocena 3. Koren repa: Nema vidljivog udubljenja oko korena repa. Prelaskom prstiju preko čitavog posmatranog područja korena repa lako se napipava masno tkivo. Koža izgleda glatka, ali se karlica lako pipa sa malim pritiskom. Slabine:Krajevi trnastih nastavaka se opipavaju uz izvesno pritiskanje preko kože, ali postoji debeo sloj loja na vrhu. I u ovom slučaju je primetno manje udubljenje na slabini. 

Ocena 4Koren repa: Prisutne su naslage masnog tkiva koje se i posmatranjem mogu uočiti. Opipavanjem lako se utvrđuju oblasti masnoće pod kožom. Karlica se može opipati samo uz jak pritisak na kožu. Slabine: Nije u ovom slučaju moguće napipati trnaste nastavke, čak ni uz jak pritisak. Za razliku od predhodnih slučajeva, nije uočljivo udubljenje između kičme i kosti kukova. 

Ocena 5Koren repa: Koren repa se ne nazire, utonuo je u naslage masnog tkiva koje ispunjavaju ovaj prostor. Takođe, nije moguće napipati karlicu ni uz intenzivne, snažne pritiske. Karakteristčno je da je koža istegnuta. Slabine: Izražene su veće naslage masnog tkiva preko trnastih nastavaka, pa se ne može nikako opipati skelet.              

Autor: Dragoljub Krajnović

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno