Kozari se suočavaju sa novom bolešću

kozee

Bolest artritis i encefaliris koza je zarazno, virusno obolenje kojem se do nedavno nije poklanjala prevelika pažnja.

Međutim, to se promenilo i država je odlučila da primenom seta mera utvrdi broj obolelih životinja u zapatima i uradi kategorizaciju gazdinstava tako što će ih podeliti na ona u kojima bolest nije prisutna, druga u kojima bolest postoji, dok će se u trećoj grupi naći gazdinstva nepoznatog statusa. To će biti osnova za postepeno isključivanje obolelih grla iz proizvodnje.

Ova bolest bila je centralna tema „Dana kozara“ koji su održani na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u organizaciji Departmana za stočarstvo.

– Ovo je podmukla bolest koja dugo može da ostane neotkrivena jer obolele životinje ne moraju da ispoljavaju nikakve simptome. Međutim one su nosioci zaraze i prenose je na druga grla u zapatu. Simptomi bolesti su upala zglobova, mastitis, mršavljenje životinja, hronična upala pluća… Ovo obolenje je doživotno, ne može da se leči, ne postoji vakcina protiv njega, a jedina pozitivna stvar je što se ne prenosi na ljude, objasnio je učesnicima skupa dr Dejan Bugarski iz novosadskog Naučnog instituta za veterinarstvom i dodao da je jedina pouzdana  metoda za dokazivanje njenog prisustva laboratorijska analiza.

Kada se Hrvatska uhvatila u koštac sa ovim problemom otkriveno je da je bolešću zaraženo 60-70 odsto populacije koza. Postoji opravdana bojazan da je i kod nas slična situacija. Odgajivače je najviše interesovalo kako će se prisustvo artritisa i encefalitisa odraziti na sistem budžetske podrške ovoj proizvodnji, odnosno da li će i kad biti ukinute subvencija za priplodne koze koje nose ovaj virus.

Na skupu kozara razgovaralo se i o veštačkom osemenjavanju koje takođe može da doprinese sprečavanju širenja ove bolesti, ali i da obezbedi brz genetski napredak.

Zaključeno je i da je kozarima, baš kao i drugim stočarima potrebna jedinstvena asocijacija koja će im pomoći da svoje probleme uspešnije rešavaju.

A.M.

Poljoprivrednik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede