Koliko vode je potrebno kravama?

krave piiju vodu

Obezbediti kvalitetnu vodu kravama, u dovoljnim količinama, prioritet je odgovornog stočara.

Kvalitet vode za napajanje krava ne sme se razlikovati od kvaliteta vode za ljudsku upotrebu.

Koliko vode je potrebno kravama i koja temperatura vode treba da bude, saznajemo od Igora Petrovića, savetodavca za oblast stočarstva PSSS

Napajanje krava

Da bismo proizveli dovoljne količine kvalitetnog mleka i obezbedili dobro zdravlje i kondiciju krava pored adekvatne ishrane i optimalnih uslova držanja moramo obezbediti i dovoljne količine kvalitetne vode za napoj u neograničenim količinama.

Voda takođe ima važnu ulogu u obavljanju osnovnih životnih funkcija organizma kao što su regulacija telesne temperature, rast, reprodukcija, sluh i vid. 

U sastavu mleka voda učestvuje sa 90 % što nam ukazuje da količina pomuženog mleka zavisi između ostalog i od količine konzumirane vode od strane životinja.

Voda mora biti kvalitetna i dostupna tokom dana

Životinje vodu konzumiraju po volji u zavisnosti od kategorije grla i trenutnih potreba organizma, što znači da im voda mora biti dostupna tokom celog dana.

Pored količine vode za napajanje krava, mora se zadovoljiti još jedan uslov a to je kvalitet vode.

Ukoliko uočimo određene promene (zamućenost, boja, neuobičajen ukus, neprijatan miris) to ukazuje na moguće zagađenje vode.

Voda mora biti i biološki ispravna tj. ne sme sadržati patogene mikroorganizme, bakterije, viruse, parazite, alge, gljive koji predstavljaju izazivače bolesti. Jednom rečju kvalitet vode za napajanje krava ne sme se razlikovati od kvaliteta vode za ljudsku upotrebu.

Koliko vode popije krava?

Krava dnevno u proseku popije od 40 do 80 litara vode.

Kod visoko mlečnih grla potrošnja vode je veća (100-150l/dnevno)  ukoliko je obrok sastavlje od suvljih hraniva, ukoliko je temperature vazduha  visoka  a grlo na vrhuncu laktacije. 

Temperatura vode je jako značajna i direktno utiče na količinu konzumirane vode.

Za  napajanja odraslih životinja temperature vode 10-12 ºC, za steone krave 12-16 ºC, za junad i telad 15-20 ºC. Međutim, krave češće piju vodu ukoliko je ona toplija (20-25 °C).

Treba naglasiti da prehladnu ili pretoplu vodu životinje popiju u smanjenim količinama.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede