Претрага
Претрага

Jagnjenje ovaca

I pored toga što se ovce lako jagnje, često dolazi do gubitaka. Uglavnom se to dešava kod ovaca koje nose dva i više ploda i...

ovce ovcarnik
Galenika

I pored toga što se ovce lako jagnje, često dolazi do gubitaka. Uglavnom se to dešava kod ovaca koje nose dva i više ploda i kod prvog jagnjenja.

Ti gubici mogu da budu i do 20 %.

Oko 80 % ovaca se ojagnji noću i to je jedan od glavnih razloga tako velikih gubitaka.

U slučajevima kada je jagnjenje teško neophodna je pomoć odgajivača. Da bismo smanjili gubitke moramo pravilno postupiti sa ovcom i jagnjetom posle jagnjenja.

Ovcama treba obezbediti odgovarajuće uslove smeštaja. Deo ovčarnika gde se ovce jagnje ne sme da bude tesan kako bi se ovcama omogućilo slobodno kretanje za vreme i jedan do dva časa posle jagnjenja.

Prostor u kom se odvija jagnjenje mora biti očišćen, dezinfikovan, a zidovi moraju biti okrečeni.

Ovčarnik treba da bude dovoljno osvetljen, prozračan, sa dosta suve i čiste prostirke. Obezbediti temperaturu od oko 15 °C i vlažnost ne veću od 70 %.

Za razliku od Pramenke, koja može da podnese niske temperature i da se jagnji i na snegu, za plemenite rase to ne važi.  

Jagnje u prvih nekoliko sati posle rođenja nije sposobno da reguliše svoju telesnu temperaturu, pa je važno da bude zaštićeno. Nakon drugog dana razvija svoju telesnu temperaturu i lakše podnosi nepovoljne klimatske uslove. Hladnoća i vlaga nepovoljno deluju jer mogu da prouzrokuju bolesti pluća koje mogu da budu fatalne.

Pred kraj bremenitosti mora se voditi računa o pravilnoj ishrani, kako u pogledu količine i sadržaja hranljivih materija tako i zdravstvene ispravnosti hrane. Ovce nikako ne hraniti smrznutom i buđavom hranom, a silažu izbaciti iz obroka do posle porođaja. Razlog za to je što silaža, ukoliko je loše spremljena, sadrži supstance koji nisu za osetljivo stanje organizma, kao što je bremenitost.

Nedelju dana pre jagnjenja ovce se hrane senom najboljeg kvaliteta, po volji. Količina koncentrata se smanjuje za 50 % tj. 150 gr, dok se silaža isključuje iz obroka. Dva dana pred jagnjenje se izbacuje koncentrat iz obroka. 

Ljiljana Ćurčić

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još