Jabuka i područje najmanje 10 kilometara oko žarišta ugroženo od afričke kuge svinja

svinjarstvo

Selo Jabuka kod Pančeva proglašeno je za ugroženo područje od zarazne bolesti afričke kuge svinja, na osnovu rešenja Uprave za veterinu.

„Na osnovu ovog rešenja područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Jabuka, u Južnobanatskom upravnom okrugu, proglašava se ugroženim od afričke kuge kod domaćih svinja. Područje obuhvata i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Pančevo na teritoriji grada Pančeva, naseljeno mesto Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, Južnobanatski upravni okrug i naseljeno mesto Ovča na teritoriji opštine Palilula, grad Beograd”, saopšteno je iz Uprave za veterinu.

Afrička kuga svinja je opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči. Ne postoji vakcina i uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čoveka, ali je takve prirode da se lako širi. Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava.

Simptomi bolesti su krvarenje iz nosa, krvavi proliv, crvenilo kože naročito u području abdomena i po ekstremitetima i ušiju, otežano disanje i kretanje. Životinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.

Saznajte kako se prenosi i širi AKS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede