Ishrana ovaca u vreme oplodnje utiče na broj jagnjadi

ovce jedu seno zeleno

Obezbediti kvalitetnu hranu ovcama u svim periodima odgoja, prioritet je odgovornog odgajivača. Ishrana u vremenu parenja ovaca značajna je za kondiciju životinja i broj jagnjadi.

Iako postoje odredene razlike izmedu pojedinih rasa u načelu se može prihvatiti da ishrana pojedinih grla u periodu pripreme za oplodnju i neposredno iza toga ima značajnu ulogu u reprodukciji ovaca.

O pozitivnom uticaju dobro isplanirane ishrane ovaca u vreme priprema za parenje i poboljšanoj ishrani piše dr Radosav Vujic iz PSSS Valjevo.

Ishrana ovaca u vreme oplodnje

Naime, postoji određena međuzavisnost telesne kondicije, tekuće ishrane i ovulacije, odnosno uspeha u oplodnji ovaca. 

Telesna kondicija ovaca u vreme parenja čini osnovu za oplodnju u momentu ovulacije.

Ishrana u periodu samog parenja ima značajniji uticaj ukoliko se ovce u tom momentu nalaze u izuzetno lošoj kondiciji.

Pozitivan uticaj ishrane u vreme pripreme za parenje na uspeh oplodnje i broj jagnjadi po ovci nedovoljno se koristi u praksi. Poboljšana ishrana treba da dovede do značajnog poboljšanja kondicije ovaca koja se zatim odražava na uspeh ovulacije i broj jajnih ćelija spremnih za oplodnju, a samim tim i na efikasnost oplodnje.

Poboljšana ishrana ovaca

Za postizanje priplodne kondicije ovaca neophodne za uspešnu oplodnju, sa poboljšanom ishranom ovaca treba početi 3 do 6 nedelja pred ocekivano parenje. Vreme trajanja pojačane ishrane, naročito nivoa njenog povećanja, određuje kondicija ovaca.

Smatra se da nivo poboljšane ishrane može da se kreće u rasponu koji za 4 do 5 nedelja obezbeđuje ukupan porast telesne mase ovaca od 2 do 2,5 kg ili 50 do 70 g dnevno za grla koja su u osrednjoj i dobroj kondiciji, pa sve do 6 do 7 kg ili 180 do 230 g dnevno za grla u lošoj (neuhranjenoj) kondiciji.

Poboljšanje ishrane može se pre svega postići korišćenjem kvalitetne paše uz dodatno prihranjivanje drugom voluminoznom hranom uz obavezno dodavanje koncentrata u količini 100 g do 400 g po grlu dnevno.

Ukoliko je kabasta stočna hrana lošijeg kvaliteta, to će uticati na povećanje količine koncentrata u dnevnom obroku za ovce.

Poboljšana ishrana treba da se nastavi najmanje još tri nedelje posle sezone oplodnje. Prve dve nedelje nakon pripusta posebno su važne, jer se u tom periodu oplodena jajna ćelija pričvršćuje za zid materice.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede