Претрага
Претрага

Ishrana jagnjadi u tovu

Sa tovom jagnjadi može se početi još u mlečnom periodu, pa se zato takva vrsta tova naziva mlečni tov. Tov je „mlečni“ jer jagnjad sisa...

ovce jedu
Galenika

Sa tovom jagnjadi može se početi još u mlečnom periodu, pa se zato takva vrsta tova naziva mlečni tov. Tov je „mlečni“ jer jagnjad sisa jedan mesec duže, a

ovce jedu

dnevni utrošak koncentrata po jagnjetu dostiže i do 500 grama.

Sem koncentrata jaganjci dobijaju i seno, silažu, stočnu repu, mrkvu i druga kabasta hraniva. Količina kabastih hraniva dostiže u 10. nedelji života 1000 grama dnevno. Smatra se da minimalni dnevni prirast ne bi smeo biti manji od 250-300 grama. Konačna težina jagnjadi je oko 40 kilograma i tada se tov smatra završenim. Tove se u posebnoj prostoriji.  Životinje se hrane tri do četiri puta dnevno. Tov traje oko 120 dana.

Tov zalučene jagnjadi počinje kada jagnjad prestanu da sisaju, to jest kada postignu težinu od oko 30 kg. Takva jagnjad trebalo bi da sa 5-6 meseci starosti budu teška oko 45 kg. Da bi se to postiglo moraju se pre naviknuti na prihranjiivanje, u prvom redu koncentratima i mineralnim materijama, a onda i kabastim hranivima. Jagnjad mora biti što kasnije zalučena kako bi sa 5 do 6 meseci dostigla težinu do 45 kg. U ovoj vrsti tova mesnate i mesovunske rase postižu znatno bolje rezultate od čistih vunskih rasa ili od domaćih pramenki.

Autor: Bilal Tajić, dipl. inž. stočarstva

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno