Osnovni uslov za uspešnu oplodnju ovaca i povećanje plodnosti je poboljšana ishrana na jedan do dva meseca pre i jedan mesec posle oplodnje.
Odgovarajuća ishrana će sigurno uticati na kvalitet potomstva tj. na zdrav, napredan i vitalan podmladak.
Što se tiče kvaliteta i količine hrane u prvom periodu sjagnjenosti, tj. u prvih petnaestak nedelja plod polako raste (sa 6 nedelja dostiže težinu od 5-6 g), pa su i potrebe za njegov razvoj male. Veoma je važno da u ovom periodu ne dođe do naglog opadanja nivoa ishrane, jer bi to negativno uticalo na preživljavanje embriona. Boljom ishranom ovaca popraviće se kondicija i stvoriti telesne rezerve koje će dobro doći u vreme jagnjenja, a potom i laktacije.
U ovoj srednjoj fazi sjagnjenosti ovce dosta dobro koriste i manje kvalitetnu kabastu hranu koja može biti i jedina u količini od jedan i po do dva kilograma sena, ili četiri do pet kilograma silaže kukuruza.
U drugoj polovini bremenitosti potrebe ovaca za hranom se povećavaju, jer je rast ploda veći.Ishrana koncentratom, a to je obično smeša žitarica sastavljena od kukuruza, ječma, pšeničnih mekinja i nekog proteinskog hraniva (suncokretova ili sojina sačma) počinje obično na oko dva meseca pred jagnjenje.
Veoma je važno da se koncentrat postepeno povećava i to od 0,2 kg do 0,5 kg u zavisnosti od nedelje graviditeta, kondicije i uzrasta plotkinje, pa i očekivanog broja jagnjadi. Koncentratni deo obroka je praktično dopunski deo prema dobrom kvalitetnom leguminoznom i livadskom senu.
Od količine i kvaliteta sena zavisi i količina koncentrovane hrane. Jedan deo sena se može zameniti kvalitetnom silažom u količini 3-4 kilograma dnevno.
U zimskom periodu ishrane sjagnjene ovce ne treba puštati na pašu kada je trava pokrivena slanom, niti ih hraniti promrzlom i plesnivom hranom.
Kada su optimalni uslovi ishrane ovce u toku bremenitosti povećaju svoju telesnu masu za oko 20 %. Težina jagnjeta pri jagnjenju obično iznosi 8 do 9 % od telesne mase majke i kreće se 4-6,5 kg. Na nekoliko dana pred jagnjenje, a radi lakšeg jagnjenja, obrok se postepeno smanjuje, ukidaju se sva sočna hraniva (silaža, stočna repa, mrkva…), daje se samo kvalitetno seno i sveža i čista voda. Dnevne količine po jednoj ovci su 5-8 litara.
Autor: Slavica Petrović
psss.rs