Goveda za izložbe treba intenzivno pripremati nekoliko meseci

Čorba Peter odgajivač simentalske rase

Višegodišnji dobitnik nagrada na poljoprivrednim sajmovima i izložbama, odgajivač goveda simentalske rase, Čorba Peter iz Mužljegrla za izložbu svakodnevno priprema nekoliko meseci pre događaja. 

Čorba Peter odgajivač simentalske rase

On smatra da je neophodno bar četiri meseca intenzivne pripreme. 

Kvalitetna i izbalansirana ishrana životinje jedan je od uslova da grlo bude u dobroj kondiciji. Veći deo hrane ovaj domaćin obezbeđuje iz sopstvene ratarske proizvodnje.

Vrlo je važno obezbediti čistoću na farmi i u štali. Obavezno je redovno krečenje i provetravanje. Čorba kaže da krave vole čistoću i uživaju kada ih čisti i šiša. On šišanje obavlja tri puta godišnje. Stočari zaboravljaju na ovu meru nege goveda, a ona je posebno važna kada je temperatura vazduha visoka.

Uredni i zdravi papci su još jedan uslov da životinja bude zdrava i lepa. Osim toga, negovanje, odnosno zapuštanje papaka kod goveda direktno utiče na mlečnost. Neuredni papci smanjuju mlečnost i do trideset odsto. Čorba je kategoričan i kaže da je neophodno da se uređivanje papaka obavlja dva puta godišnje.

Osnova za dobro grlo je kvalitetan genetski materijal. Dobro tele od kvalitetnih roditelja je recept za uspeh. Uslov je osemenjavanje semenima kvalitetnih bikova. Kada gledamo kratkoročno, to je skupo, ali je i najbolji način za povećanje proizvodnje i kvaliteta mleka. Na semenima ne treba štedeti, siguran je Čorba.

Plotkinje iz njegove štale to dokazuju. One potiču od bikova iz vodećih linija simentalaca, kao što su: Ress, Weinold, Vanstein, Herich, Hupsol i Hodo.

Stado treba da bude pod stalnom kontrolom osnovne matične službe i nadležnih stručnih službi.

Možda će se nekom učiniti da je pripremanje životinja kako to radi ovaj odgajivač, nepotrebno i da dugo traje.

Dokaz da je Čorba u pravu su priznanja koja krave i junice iz njegove štale dobijaju na regionalnim izložbama u Tomaševcu i Sakulama, kao i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

U poslednjih nekoliko godina na najvećem poljoprivrednom sajmu u regionu njegove životinje su osvajale prestižne nagrade. Za kravu simentalske rase Veliki zlatni pehar, za kolekciju krava Zlatni pehar, za drugu pratilju šampionke Pehar Novosadskog sajma, za junicu bronzanu medalju. 

Osim saveta koje nesebično deli svima koji žele da odgajaju simentalce, Čorba podseća da postoji još nešto vrlo važno što treba da zna budući stočar. Životinje osećaju privrženost domaćina i na pažnju i negu uzvraćaju višestruko. Ako ih ne volite, nemojte se baviti stočarstvom.

figurice kravice

Da članovi porodice Čorba vole životinje, posebno krave, vidi se na svakom koraku. U dvorištu, štali i kući. Zanimljivu, brojnu kolekciju figurica, šoljica, igračaka sakupila je domaćica Žuža Čorba. Naravno, sve u znaku kravica.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede