Mašinska muža se odvija u četiri faze:
– Priprema, predmuža (stimulacija). Ovaj deo se sastoji od pranja vimena čistom, toplom vodom,
koje se zatim suši čistom krpom. Zatim se obavezno izmuze 2-3 mlaza mleka i to u plitku posudu. Na taj način se izbaci prva količina mleka koja je prepuna bakterija. Priprema vimena treba da traje od 50-60 sekundi, ne duže. Zatim se stavljaju muzne čaše i to tako što se prvo stave čaše na dalje sise od muzača, pa na bliže. Palcem i kažiprstom se muzna čaša usmerava vertikalno na sisu, tako da ona legne u muznu čašu potpuno pravilno.
– Glavna muža. Kod dobro pripremljene krave za mužu, ona odmah daje mleko punim protokom. To znači da se za 1 minut pomuze 3-4 litra mleka. Ta puna muža traje samo 3-6 minuta. Za to vreme se izvuče najveća količina mleka. Nakon toga količina mleka opada. To opadanje količine mleka traje oko 1 minut.
– Slepa muža. Slepa muža nastaje odmah nakon glavne muže. Ona nije poželjna, jer se u toku nje ne izvlači mleko, već deo sluzi. Međutim, slepu mužu je nemoguće izbeći, ako se želi maksimalno izvlačenje mleka iz vimena.
– Dopunska muža (domuzivanje). Ova muža traje najduže 1 minut. U tom periodu je potrebno da se izvuče sva preostala količina mleka. Ta količina mleka je dosta mala (0,3-0,5 litara po kravi), ali u tom mleku ima najviše masti i belančevina. Za dopunsku mužu potrebno je na kratko muznu jedinicu povući nadole, tako da se vime ponovo ispravi. Još u toku rada muznu jedinicu treba skinuti sa vimena. Sav posao oko dopunske muže traje 1-1,5 minuta. Skidanje muzne jedinice sa vimena je lako i brzo.
Autor: Goran Joksić
psss.rs