Mogućnost infekcije i pojave mastitisa zavisi od više činilaca: vrste bakterija, broja bakterija koje uđu u sisu, nasledne sklonosti (sklonije su oboljenju
starije životinje), stanju sisnih kanala, opšteg zdravstvenog stanja (kondicija, uhranjenost), neodgovarajući vakum i broj pulsacija aparata za mužu (ako je mašinska muža), oštećene sise, izostalo i nepravilno izmuzivanje, nehigijenska muža i loša opšta higijena.
Najpogodnija doba za nastajanje infekcija jesu početak laktacije i početak zasušenja.
Pojava mastitisa zavisi još i od međusobnog odnosa patogenih mikroorganizama i opšte otpornosti vimena. Ako je otpornost vimena visoka, a virulencija mikroorganizama mala, ne razvija se klinički oblik mastitisa.
Klinički vidljivi mastitis
• otečeno ili smanjeno vime (četvrt),
• temperirano – toplo i bolno vime,
• promena boje kože na upaljenoj četvrti (plavo-crvena),
• sekret iz vimena vidljivo je promenjen, vidljivi su ugrušci, krpice, krv, sekret ima vodenkast izgled i dr.
Subklinički nevidljivi mastitis
• nanosi najveće štete u proizvodnji mleka,
• veliki broj farmera ne shvata težinu ovog oblika mastitisa za proizvodnju mleka jer nije vidljiv (nema simptoma), i otkrivaju ga prekasno na osnovu promena na vimenu i mleku,
• najčešće traje dugo, nedeljama i mesecima (hronična upala),
• prepoznaje se sa sigurnošću brojenjem somatskih ćelija i mastitis testom (KMT),
• količina mleka postepeno se smanjuje
Hronični mastitis dovodi do trajnog smanjenja proizvodnog kapaciteta četvrti vimena u sledećim laktacijama i bez obzira na rezultate lečenja, ponekad moguć je i potpuni gubitak vimena.
Autor: Robert Širtov DVM sci