Претрага
Претрага

Ekstrudiranje žitarica

Različita zrnasta hraniva mogu se ekstrudirati u cilju postizanja boljih nutritivnih svojstava i boljih proizvodnih rezultata. Žitarice su osnovna energetska hraniva za sve vrste i kategorije domaćih...

zitarice ekstrudiranje
Galenika

Različita zrnasta hraniva mogu se ekstrudirati u cilju postizanja boljih nutritivnih svojstava i boljih proizvodnih rezultata. Žitarice su osnovna energetska hraniva za

zitarice ekstrudiranje

sve vrste i kategorije domaćih životinja. Međutim, iskoristivost energije je različita, zavisno od vrste životinja i vrste žitarica.

Termičkom obradom žitarica (ekstrudiranjem) postiže se želatinizacija skroba. Ovim procesom makromolekul skroba se cepa na amilozu i amilopektin. Tako nastala amiloza je višestrukao pristupačnija zaendogeni enzim amilazu i zbog toga svarljivija, a samim tim obezbeđeno je potpunije korištenje hranom unete energije.

Naravno najveći efekti su tamo gde je enzim amilaza najoskudniji, a to je upravo kod prasadi u fazi prihrane i pri odlučivanju. Ekstrudirane žitarice u ishrani preživara obezbeđuju takozvanu „by pass“ energiju i proteine, koji su neophodni u ishrani visokomlečnih krava. Dakle, u procesu extrudiranja ne dolazi do povećanja metaboličke energije hraniva, nego dolazi do promene forme skroba koji je osnovni izvor energije za nepreživare.

Marko Veljković, diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno