Različita zrnasta hraniva mogu se ekstrudirati u cilju postizanja boljih nutritivnih svojstava i boljih proizvodnih rezultata. Žitarice su osnovna energetska hraniva za
sve vrste i kategorije domaćih životinja. Međutim, iskoristivost energije je različita, zavisno od vrste životinja i vrste žitarica.
Termičkom obradom žitarica (ekstrudiranjem) postiže se želatinizacija skroba. Ovim procesom makromolekul skroba se cepa na amilozu i amilopektin. Tako nastala amiloza je višestrukao pristupačnija zaendogeni enzim amilazu i zbog toga svarljivija, a samim tim obezbeđeno je potpunije korištenje hranom unete energije.
Naravno najveći efekti su tamo gde je enzim amilaza najoskudniji, a to je upravo kod prasadi u fazi prihrane i pri odlučivanju. Ekstrudirane žitarice u ishrani preživara obezbeđuju takozvanu „by pass“ energiju i proteine, koji su neophodni u ishrani visokomlečnih krava. Dakle, u procesu extrudiranja ne dolazi do povećanja metaboličke energije hraniva, nego dolazi do promene forme skroba koji je osnovni izvor energije za nepreživare.
Marko Veljković, diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo
psss.rs