Čađavost prasadi (vlažni ekcem) – simptomi, uzročnik, lečenje

svinje trihineloza

Održavanje higijene objekta, čišćenje i redovna dezinfekcija su prve preventivne mere u cilju sprečavanja pojave čađavosti prasadi

Čađavost prasadi je bolest koja se javlja kod prasadi starosti od 10 do 30 dana. Bolest je poznata pod imenom i “vlažni ekcem”.

Klinička slika se prvenstveno manifestuje na koži prasadi u vidu promena koje se naglo javljaju i brzo šire. Kod prasadi se najpre primećuje da su neveseli, uznemireni i svrab kože zbog čega se sve češće češu. Koža je temperirana, vrela. Na koži se najpre pojave male, crvene, pljosnate papule i mehurići koje se izazivaju lučenje smeđevrnog eskudata.

Uz pojačanu eksudaciju (iscedak) koža postaje vlažna, prekrivena žuto-mrkom lepljivom masom. Eskudat vrlo brzo otvrdne i pojavljuju se ispucale naslage po licu, grudima, trbuhu i unutrašnjoj strani butova. Može doći i do pojave eskudata na očnim kapcima kod malih, a kod starijih prasadi i na ušima. Ukoliko su vidljive promene na kapcima koristiti se antibiotska mast za oči. Koža prasadi izgleda tamnija sa naslagama na pojedinim mestima, suva i smežurana. Miris eskudata je karakterističan i vrlo neprijatan. Javljaju se i promene u usnoj duplji u vidu afti i čireva.

Uzročnik pojave ovog oboljenja je Staphylococcus hyicus koji je prisutan u objektima sa lošim higijenskim uslovima i manifestuje se kod prasadi koja imaju slabu imunološku reakciju, a ishrana im je oskudna, kao i kod prasadi sa povredama kože. Uzročnik je otporan na uslove sredine, može da bude prisutan na opremi, a isto tako i na sluznici i koži i kod zdravih svinja.

Prema podacima iz literature smrtnost prasadi od vlažnog ekscema može biti 20-80%, a bolest zahvata 20-25% legla.

Kako lečiti bolest čađavost prasadi?

Lečenje ove bolesti zahteva od držaoca prasadi intenzivno angažovanje 5 do 7 dana. Pored veterinarske terapije u vidu antibiotika neophodno je pojačati ishranu i uključiti minerale i vitamine, naročito vitamin AD3E, voditi računa da prasad ne dehidriraju i primenjivati pojačane mere dezinfekcije. U pojedinim slučajevima se dešava da je uzročnik ove bolesti otporan na antibiotike.

Petog dana od početka terapije prasad treba okupati toplom vodom i premazati kožu vitaminskom kremom. Prasad mogu da se kupaju i u emulziji krečnog mleka i ulja u razmeri 1:1. Nakon prestanka bolesti, ako je na vreme otkrivena uz adekvatnu ishranu prasad nemaju zaostatka u rastu i razviću.

Održavanje higijene objekta, čišćenje i redovna dezinfekcija su prve preventivne mere u cilju sprečavanja pojave čađavosti. Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni prasilišta i ishrani krmača 5 dana pre i 5 dana posle prašenja, kao i pravilnom sečenju zuba i repova sterilisanim klještima. Visoka vlažnost i temperatura u objektu pogoduju razvoju bolesti.

mr Violeta Petrović-Luković, PSSS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede