Udruženje „Agroprofit“ obezbedilo izvoz junadi i goveđeg mesa u Albaniju – Poziv klaničarima i izvoznicima

junad u stali

„Agroprofit“ obezbedio prodaju junadi i goveđeg mesa u Albaniju. Objavljen poziv za partnera u plasmanu žive junadi i mesa u Albaniju

Industrija mesa Kazazi iz Drača (Albanija) i Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada postigli su dogovor o izvozu žive junadi i goveđeg mesa u ovu zemlju.

Klaničari iz Albanije obišli su više farmi u Srbiji i zadovoljni su ponudom, kako su istakli – „imate najbolju robu u celom regionu”, pa se očekuje da na tom nivou bude i prodajna cena.

agroprofit 1
Albanci na farmi u Čantaviru

Na početku izvoza do 60 junadi nedeljno

Početak posla se očekuje u drugoj polovini marta, jer je potrebno da Udruženje odabere pouzdanog izvoznika i klaničara,  jer se kao neprofitabilna organizacija ne bavi takvim poslovima. Plaćanje žive junadi i mesa je pre isporuke,  a počeće izvozom 40-60 junadi nedeljno. U ovom poslu na početku učestvuju farmeri članovi Proizvodne grupe u Udruženju „Agroprofit”, koji trenutno u tovu imaju oko 4.100 junadi.

Ukupne potrebe Albanije za junećim mesom svedene su na oko 30.000 junadi godišnje. Međutim, njihova klanična industrija, zbog standarda potrošača, nudi najviše goveđeg mesa na tamošnjem tržištu. Razvojem turizma uz more u Albaniji, među hotelijerima je sve veće interesovanje za kvalitetnu junad i lagerovanje ove robe.

Udruženje je ovih dana sprovelo detaljnu analizu troškova tova i uticaj najnovijeg povećanja cena žitarica na cenu junadi, a sagledane su i hranidbene zalihe farmera. U ovom času u Udruženju predlažu odgajivačima da ako imaju zaliha hrane od prošle godine ne prodaju goveda dok se rast cena žitarica ne zaustavi. Ova pauza u prodaji biće korisna da se proveri sa kojom prodajnom cenom se mogu pokriti troškovi ulaganja i nabavke teladi. Najlošija varijanta je kada se utovljeno june proda, a farmer nema novac da obnovi tov.

Ovaj poslovni aranžman Udruženja naišao je na interesovanje gazdinstava koja očekuju da se ostvari i izvoz junadi mlečnih rasa. U Udruženju kažu da će i to biti omogućeno tokom ovog leta.

Tibor Berza, vlasnik najveće farme šarolea u regionu, kaže:

Ovo je veliki događaj za naše Udruženje. Cilj nam je da imamo tov za poznatog kupca. Ako bi uskoro otvorili tržište Grčke i Libana, svi mi koji imamo kvalitetnu junad proširili bi posao.

Milenko Čutović, farmer iz Trbušana, u ovom aranžmanu sa klanicom iz Albanije vidi dobar povod za povratak tova junadi u okolini Čačka.

Farmeri nisu ti koji diktiraju troškove, ali ne možemo biti ni žrtve kod prodaje. Sve je, ipak, drugačije kada znate za koga proizvodite i zbog toga smatram da je ovo dobar aranžman Udruženja.

Udruženje „Agroprofit” pripremilo je detaljnu analizu o trgovini junećim mesom i ovih dana biće predstavljena publikacija Tovno govedarstvo u Srbiji (2) – RASE, TRŽIŠTE I KAKO DALJE, čije izdavanje je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poziv za izvoznike i klaničare

Udruženje „Agroprofit” objavljuje POZIV za partnera u plasmanu žive junadi i mesa u Albaniju. Reč je o dugoročnom aranžmanu i poštovanju svih standarda u prometu mesa za izvoz.

Prijave se mogu dostaviti na adresu: agroprofit.udruzenje@gmail.com do 15.marta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede