Konkurs za najbolji med iz Srbije ima za cilj podsticanje svesti pčelara i potrošača o kvalitetu meda.
Osim toga, ovo takmičenje će koristiti za generisanje svesti o tome kako različiti sistemi manipulacije medom mogu da utiču na kvalitet finalnog proizvoda.
Konkurs za najbolji med iz Srbije su raspisali Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda u saradnji sa Beogradkim udruženjem pčelara i uz podršku Centra za ispitivanje namirnica i Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.
Ko može da učestvuje na konkursu?
Prijave za učešće na Konkursu se podnose počev od 01. septembra 2016. godine. Konkurs traje do 15. januara 2017. godine.
Konkurs je otvoren za sve pčelare koji pčelare na teritoriji Srbije i koji su registrovani članovi svojih pčelarskih udruženja.
Pravilnik i Prijava na Konkurs se preuzimaju na sajtu Beogradskog udruženja pčelara www.bup.rs
Prijava za Konkurs će biti moguća na 42. Beogradskom sajmu pčelarstva „Tašmajdan 2016“ na štandu Beogradskog udruženja pčelara.
Za svaku kategoriju meda biće proglašen pobednik, kao i sveukupni pobednici u svim kategorijama. Dobitnici priznanja za najbolji med iz Srbije biće nagrađeni novčanim nagradama i prigodnim plaketama.
Uz uzorke meda dostaviti i popunjene prijave
Zainteresovani za učešće na Konkursu za najbolji med iz Srbije potrebno je da:
- dostave reprezentativni uzorak meda upakovan u dve staklene tegle od po jednog kilograma;
- uz svaki uzorak neophodno je dostaviti formular sa adekvatno popunjenim podacima koji se nalazi u Prijavi na Konkurs;
Poslednji dan za dostavljanje uzoraka je 15.01.2017. (kako bi se omogućilo vreme za analizu uzoraka). Ocenjivanje kvaliteta meda će se sastojati od melizopalinološke (polenske) analize, fizičkohemijske analize i senzorske analize meda.
Hemijsku analizu uzorka će vršiti akreditovane laboratorije za analizu meda: Centar za ispitivanje namirniva-Beograd (CIN) i Naučni Institut za veterinarstvo-Beograd (NIVS). Senzorsko ocenjivanje obavljaće eksperti iz Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda uz pomoć eksperata iz Italije (Italian National Registry of Experts in the Sensory Analysis of Honey). Uzorci meda će biti anonimni i šifrovani.
Kriterijumi za ocenjivanje uzoraka meda
Reprezentativni uzorci će se ocenjivati prema sledećim kriterijumima:
a) Boja (najbolja će biti najbliža proseku za tip meda)
b) Sadržaj vlage (najniži će biti najbolјi)
c) Procenat polenovih zrna (najviši će biti najbolјi)
d) Ukupna količina polena (najbolji će biti najbliži proseku za tip meda)
e) Šećeri (najbolji će biti najbliži proseku za tip meda)
f) HMF (najbolji će biti sa najnižim vrednostima)
g) Električna provodljivost (trijažna analiza za medljiku).
Biće diskvalifikovani svi uzorci meda koji imaju:
a) Vlažnost preko 18,5 %
b) HMF preko 20 mg/kg
Objavljivanje rezultata ispitivanja kvaliteta prijavljenih uzoraka i proglašavanje pobednika obaviće se na Tašmajdanskom sajmu 2017. godine.
Nakon završenog Konkursa i objavljivanja rezultata svi učesnici na Konkursu imaju pravo na uvid u kompletnu dokumentaciju.