Zvezdan, značajna krmna biljka živi 5-7 godina, seje se i u proleće

Zuti-zvezdan1

Žuti zvezdan je u odnosu na ostale leguminoze otporniji na bolesti, a pri ispaši stoke ne izaziva naduv. Može se sejati u proleće (mart, april)

Žuti zvezdan je vrlo vredna krmna biljka sa specifičnim osobinama. Uspeva na svim vrstama zemljišta bila ona krečna ili kisela, peskovita ili glinovita, bilo da su vlažna ili suva kao i na zaslanjenim zemljištima znatno slabijeg kvaliteta koja su za lucerku nepovoljna. Pri ispaši stoke ne izaziva naduv, a uspeva čak i na erodivnim zemljištima brdskog područja.

Zahvaljujući simbiotskim bakterijama na korenu prema nekim autorima može godišnje fiksirati preko 200 kg/ha azaota a u odnosu na ostale leguminoze otporniji je dosta na bolesti i štetočine jer poseduje u sebi antibiotske supstance (tanine).

Žuti zvezdan je višegodišnja biljka i živi 5-7 godina pa i više.

Zvezdan se seje i u smeši sa travama

Zemljište za setvu žutog zvezdana mora biti idealno pripremljeno jer se radi o sitnom semenu i slaboj energiji klijanja. Može se sejati u proleće (mart, april) ili krajem leta (avgust do polovine septembra). Najbolja setva je do polovine septembra jer pri kasnoj setvi može doći do izmrzavanja, usled nedovoljno razvijenih biljaka. Smatra se da prolećna setva daje veće prinose krme u odnosu na jesenju setvu. Slegnuto zemljište tokom zime omogućava brže i ravnomernije klijanje useva.

Pre setve seme treba pripremiti (obavezno uraditi skarifikaciju) nakon čega voda lako prodire unutra i izaziva klijanje. Pre setve je poželjno obaviti inokulaciju semena bakterijom (Rizobium lupini) koje su specifične za žuti zvezdan. Na ovaj se način obezbeđuje znatna količina fiksiranog azota za ishranu biljaka. Seje se uskoredo na rastojanje 10-15 cm između redova na dubini oko 2 cm. Količina semena  za setvu je 10- 15 kg /ha za čist usev.

Može se sejati u smeši sa travama (ježevica, ljulj, mačji rep, livadski vijuk, livadarka, bezosni vlasen) u kojima je zastupljen 30–70%. Nakon setve posejanu površinu treba podrljati i povaljati.

Od sorata kod nas uglavnom su zastupljene domaće sorte: Bokor, Šumadija, Zora, a od stranih sreće se poljska sorta Diana.

Pojava korova u žutom zvezdanu doprinosi opadanju prinosa i kvaliteta krme. U toku vegetacije žutog zvezdana primenjuje se uništavanje korova herbicidima. Inače žuti zvezdan je otporniji na većinu štetočina u odnosu na lucerku.

Pripremio Srđan Vidanović dipl. inž. poljoprivrede, PSSS Pirot

Možda Vas zanima i Kako komponovati smeše leguminoza i trava za proizvodnju stočne hrane

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede