Vreme kosidbe travnjaka

pokošena trava

Pri određivanju optimalne faze korišćenja travnjaka treba voditi računa o prinosu suve materije i sadržaju sirovih proteina. Na momenat optimalne faze

pokošena trava

korišćenja travnjaka utiče: udeo trava i leguminoza u travnjaku, količina azota primenjena u proleće do prvog otkosa i vreme kosidbe.

Kada je u pitanju vreme kosidbe, prvi otkos kod trava se koristi u fazi od vlatanja do klasanja. Takvim košenjem postižu se 3-4 otkosa u toku vegetacionog perioda. Na prirodnim travnjacima uzima se momenat vlatanja do klasanja trave koja je dominantna u biljnoj zajednici travnjaka. Kod leguminoza optimalno vreme kosidbe je u fazi formiranja cvetnih pupoljaka. U ranijim fazama razvoja biljke imaju veći kvalitet mase i veći procenat svarljivosti. Sa starenjem biljaka povećava se prinos, ali opada kvalitet.

Prema nekim iskustvima optimalno vreme kosidbe je kada se cvast pojavi na 50% izdanaka. U ovoj fazi se postiže maksimalan prinos uz izbegavanje opadanja svarljivosti, što je specifično za kasnije faze razvoja biljke.

Odlaganjem kosidbe povećava se udeo suve materije, ali se smanjuje količina proteina. Kasna kosidba ima štetan uticaj na prirodni travnjak tako što favorizuje visoke trave na štetu niskih i prouzrokuje tendenciju stvaranja busena, a intenzivnije đubrenje azotom pospešuje ovaj efekat.

Poslednjih godina presudan uticaj na određivanje vremena kosidbe imaju vremenske prilike u vreme košenja travnjaka. Obilne padavine odlažu momenat košenja i na taj način utiču na prinos i kvalitet pokošene mase i broj otkosa u toku vegetacionog perioda.

Autor: Snežana Stojković Jevtić, dipl. inž.

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede