Berba kukuruza za zrno počinje u periodu druge polovine voštane zrelosti, odnosno kada se vlažnost zrna smanji ispod 35 %. Naši srednjerani hibridi dospevaju
u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra.
Kukuruz za zrno se bere na nekoliko načina: ručno, beračima za kukuruz (dvofazna berba) ili univerzalnim kombajnima (jednofazna berba).
Kukuruz šećerac u tehnološku zrelost dospeva kada su biljke u periodu od mlečne do testaste zrelosti. To je period kada u semenu ima najviše šećera, a još nije počeo proces sinteze skroba. Na manjim površinama šećerac se bere ručno, dok se na većim mogu upotrebiti i trektorski berači koji samo otkidaju, ali ne komušaju klipove.
Berba kukuruza šećerca počinje tokom jula i može se sukcesivno produžiti sve do oktobra. Ovo se postiže regulisanjem vremena setve, ali i gajenjem hibrida različitog vegetacionog perioda.
Kukuruz kokičar bere se u fazi pune zrelosti. Na malim površinama bere se ručno, a na velikim beračima. Pobrani klipovi i očišćeni od komušine najčešće se suše prirodnim putem, a potom se pažljivo krune kako bi se što manje oštetila zrna.
Autor: Olivera Gavrilović
psss.rs