O predstojećoj setvi kukuruza razgovarali smo sa dr Draganom Latković, direktorkom Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u
Novom Sadu.
– Procenjuje se da će i ove godine ratari najviše parcela opredeliti za setvu kukuruza. Šta treba uraditi pre setve?
Setva kukuruza je široka i kompleksna tema. Mnogo toga u ovoj proizvodnji zavisi od poljoprivrednog proizvođača. Ne smemo da radimo onako kako su to radile generacije pre nas, iz razloga što su godine sve ekstremnije. U tom smislu moramo prilagoditi tehnologiju gajenja svakoj njivi i odabranom hibridu. Ratari treba da obrate pažnju na đubrenje i gustinu sklopa. Najpre, čim to bude moguće, treba da zatvore zimske brazde i obave kvalitetnu predsetvenu pripremu.
– Od kojih faktora zavisi prinos?
Prinos zavisi od niza faktora, ali najviše od količine i rasporeda padavina u toku vegetacije i, naravno, temperature. Ne znamo koliko padavina će biti u vegetaciji, ali znamo količinu zimskih padavina i treba da znamo količinu nitratnog azota koju utvrđujemo analizom zemljišta. Mi na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo insistiramo na ovoj analizi. Nije skupa i ne traje dugo, a upravo ona može „doneti“ ili „odneti“ prinos.
– Kada uraditi analizu zemljišta?
Analizu na nitratni azot bi trebalo uraditi sedam do deset dana pre setve, ne ranije. Zašto? Zato što postoji mogućnost da veće količine padavina uslove pomeranje nitratnog azota. Na osnovu toga gde se budu nalazile najveće količine nitratnog azota treba odlučiti da li određenu parcelu đubriti ili ne i za koju gustinu setve se opredeliti.
– Na osnovu rezulata ogleda Poljoprivrednog fakulteta koji traju i 40 godina, došli ste do određenih rezultata i korelacija?
Na osnovu obrade podataka došli smo do zaključka da su količine nitratnog azota i zimskih padavina presudne u proizvodnji kukuruza. To znači da ako je godina prosečna proizvođači treba da seju preporučenu gustinu za odabrani hibrid. Ako je zimskih padavina malo, a raspored nitratnog azota nije povoljan, onda gustinu setve treba smanjiti. Koliko? Smanjenje može da bude od 5% do 10%, a u izuzetno nepovoljnim uslovima smanjenje gustine može biti i do 20%.
Doktor Latković je poručila poljoprivrednim proizvođačima da iskoriste ono što im nudi Poljoprivredni fakultet. To je, pre svega, znanje stečeno kroz višegodišnja istraživanja i rad poslenika nauke.