Syngenta: Nova tehnologija – Hyvido hibridni ječam

syngenta jecam

Cilj Syngenta programa hibridizacije ječma je da razvije hibride ozimog ječma sa izvanrednom adaptabilnošću i tolerantnošću na različite vremenske prilike, uz povećanje prosečnog prinosa po hektaru.

Hyvido TM program kompanija Syngenta je započela 90-tih godina u Velikoj Britaniji i u Americi u saradnji sa Univerzitetom države Arizona.

Prvi hibrid je registrovan 2002. godine u Engleskoj pod imenom Colossos, a dve godine nakon toga je bila prva prodaja.

U 2008. dobijene su registracije u Nemačkoj, a nakon toga i u drugim EU zemljama. Od 2012. godine svi hibridi su stavljeni pod tehnologiju hibridizacije nazvanu HYVIDO.

Kompanija ističe značajnu razliku u hibridizaciji ječma i pšenice.

Naime, u današnjim uslovima proces razvoja muške sterilnosti se odvija hemijskim putem dok se kod HYVIDOTM to radi bez hemijskog tretmana (zelenim, prirodnim putem).

Stanice za istraživanje i razvoj kompanije Syngenta su locirane po celoj Evropi, gde se radi na razvoju potencijala prinosa, tolerantnosti na pojavu bolesti i drugih različitih karakteristika.

U jugozapadnim zonama se primarnije radi na tolerantnosti na stres i adaptabilnosti na sušnije uslove proizvodnje, postizanje visokog nivoa stabilnosti, dok se u istočnim zonama primarnije radi na stepenu tolerantnosti na izmrzavanje.

Kompanija preporučuje HYVIDOTM ječam proizvođačima koji, bez kompromisa, žele da ostvare maksimum na svojim njivama.

Syngenta je svetski lider na tržištu žitarica i pokriva 124 države. Značajna brojka od 25 istraživačkih i razvojnih centara i preko 300 priznatih genotipova obezbeđuju da se na tržište plasira seme koje ima najbolje karakteristike i adaptabilnost na različite uslove uzgoja i da zadovoljava potrebe veoma zahtevnog tržišta.

Lokalna testiranja, ogledi, ali i proizvodni rezultati nedvosmisleno potvrđuju da je HYVIDOTM JALLON ječam komanije Syngenta, izuzetno dobro adaptiran na agroklimatske uslove u Srbiji.

Šta je HYVIDO?

 • HYVIDO je jedini hibridni ječam na našem tržištu, namenjen svim inovativnim proizvođačima ječma.
 • Dobijen je ukrštanjem dve genetski različite roditeljske linije, čiji je proizvod hibrid, koga u F1 generaciji karakterišu poboljšana svojstva i visina prinosa.
 • HYVIDO je već na prvi pogled veoma atraktivnog izgleda, sa izuzetno razvijenim, bujnim biljkama i veoma dobro razvijenim korenom što ima svoje prednosti naročito u stresnim i teškim uslovima proizvodnje.
 • Prilagođenost različitim uslovima proizvodnje, pružaproizvođačima ječma konzistentnost u ostvarivanju visokog prinosa i profitabilnosti.
 • Na tržištu Srbije Syngenta u ponudi ima JALLON hibridni ječam.
 • JALLON je šestoredni hibridni ječam sa odličnom tolerancijom na bolesti
 • JALLON je u pakovanju od 500.000 zrna po setvenoj jedinici.
 • Setvena norma: 4 vreće po 1 hektaru

Prinos kod HYVIDO ječma

Prednost hibridnog ječma se ne ogleda samo u reproduktivnom smislu.

Brži početni razvoj nakon setve u nicanju omogućava fleksibilnije vreme setve dok brzi prolećni razvoj i visok koeficijent produktivnog bokorenja obezbeđuju kvalitetniji put ka vrhunskom prinosu.

Sve ove karakteristike su ono što čini HYVIDO Jallon, hibridom koji je izvanredno adaptiran na naše agroekološke uslove proizvodnje.

 • Vreme setve: fleksibilno
 • Preporučena količina setve: 200 klijavih zrna/m2 (4 komercijalne vreće)
 • Na osnovu višegodišnjeg iskustva u Srbiji, prikazao je odličnu tolerantnost i na sušnije uslove proizvodnje
 • Izvanredan potencijal bokorenja i intenzivan razvoj korena
 • Srednje rani, šestoredi hibrid
 • Preporuka za setvu je u svim regionima, uključujući i lakša zemljišta.
 • Ima odlične karakteristike za ishranu stoke

Više o ovom i drugim proizvodima Syngente pročitajte OVDE 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede