Sorte soje Selsem apsolutno prilagođene našim uslovima gajenja

soje selsem

Sorte soje Selsem znače stabilnost, prilagodljivost različitim uslovima gajenja i potencijal za visoke prinose

Rad na selekciji Selsem programa soje traje više od 50 godina. Sorte soje Selsem, danas znače stabilnost, prilagodljivost različitim uslovima gajenja, potencijal za visoke prinose. Dugogodišnjim istraživanjima i razvojem, postignuto je to da je novi Selsem sortiment izuzetno otporan i prilagodljiv. O brendu Selsem i savetima pred setvu soje piše Dr Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije.

dr Srdjan Andjelovic
Dr Srđan Anđelović
  1. Zašto je ove godine više nego ikad važno sejati deklarisano seme?

Deklarisano, odnosno sertifikovano seme predstavlja seme poznatog genetičkog porekla koje je proizvedeno pod kontrolisanim uslovima. Ono je ispitano, dorađeno i sertifikovano u skladu sa svim zakonskim propisima. U pitanju je seme visoke energije klijanja i ukupne klijavosti, apsolutno zdravstveno ispravno sa deklaracijom izdatom od akreditovane laboratorije.

Kada je Selsem seme u pitanju, dodatni benefit je i to što imamo u ponudi i seme koje je već inokulisano u postupku dorade, tako da se izbegava dodatna manipulacija tretmana inokulantom pre same setve.

  1. Da li će biti dovoljno semena i kakvog je kvaliteta?

Delta Agrar svake godine proizvodi seme na površini većoj od 2.000 ha kod biranih proizvođača i u kontrolisanim uslovima tj. na površinama koje su pod sistemima za navodnjavanje. Zahvaljujući tome smo i ove godine obezbedili dovoljne količine kvalitetnog semena za domaće proizvođače, ali i za inostrana tržišta, koja u našoj prodaji čine sve veći deo.

Selsem soja je svoj interni minimum procenta klijalog semena u proizvodnji podigla na 80-85%, iako je zakonski minumum 75%. Ponosni smo što čak ni u vanrednim okolnostima ne spuštamo limit ispod 80%, jer duboko verujemo da je dobro nicanje semena osnovni preduslov za dobru proizvodnju.

Soja

Delta Agrar ima svoj brend semena soje Selsem

  1. Koliko sorti imate u ponudi ove godine, šta je to što Selsem izdvaja od ostalih konkurenata?

Selsem soja postoji još od 1973. godine, a od 2011. je deo Delta Agrara. Razvijanje Selsem sorti se oduvek radilo sa ciljem stvaranja sorti soje sa najvišim prinosom i otpornošću, a danas Delta Agrar ima ukupno 15 registrovanih sorti soje, od toga je 9 sorti registrovano u EU, 2 sorte su u postupku registracije za Hrvatsku i 2 sorte u postupku registracije za rusko tržište. Naš doradni centar poštuje najviše standarde i ima najmoderniju opremu te pruža izuzetno kvalitetnu doradu čime dobijamo seme ujednačenog kvaliteta, koje se na tržištu plasira u evropskom pakovanju od 25 kg.

Sve Selsem sorte su apsolutno prilagođene našim uslovima gajenja, jer su i nastale u tim uslovima, a sortiment je izuzetno adaptibilan u različitim uslovima gajenja. Sortiment karakteriše raznovrsnost te imamo sorte od najranijih grupa zrenja sorte ultrakratke vegetacije kao što je Maestral 000 do najkasnijih sorti kao što je Gorštak. Rani sortiment soje izuzetnog proizvodnog potencijala namenjen redovnoj setvi gde ostvaruje prinose preko 4 t/ha ali i namenjen postrnoj setvi gde ostvaruje prinose oko 3 t/ha. Možemo reći da Selsem danas zaista znači stabilnost, prilagodljivost različitim uslovima gajenja i potencijal za visoki prinos i da ima svoju tradiciju kod naših proizvođača soje. U ponudi postoji i seme inokulisano Rizolom, čime proizvođači štede vreme i troškove proizvodnje.

  1. Selsem je brend koji je prepoznatljiv u svetu. Na kojim tržištima ste prisutni i kakvi su rezultati?

Ponosni smo na permanentni rast izvoza Selsem semena soje u 12 zemalja od kojih su najznačajnije Italija, Rumunija, Hrvatska, Republika Srpska i Mađarska. Uporedo, intenzivno radimo na pozicioniranju našeg sortimenta u SAD, gde su rezultati ogleda soje pokazali da imamo adekvatan sortiment i za to tržište. Verujemo da će raspodela ukupne planirane prodaje biti ravnomerno raspodeljena između domaćeg tržišta, na kom Selsem ima oko 30% učešća, i inostranog.

  1. Šta biste posavetovali poljoprivredne proizvođače, one koji već seju soju i one koji se dvoume?

Naša preporuka proizvođačima je kupovina isključivo sertifikovanog semena soje koje je proizvedeno u kontrolisanim uslovima proizvodnje, ispitano i deklarisano uz poštovanje takozvane sortne tehnologije. Odabir sortimenta u skladu sa svojim agroekološkim uslovima i svojim potrebama je ključan, a u Selsem ponudi mogu naći sorte svih grupa zrenja različite dužine vegetacije sa svojim proizvodnim karakteristikama. Preporučujemo da se setva obavi početkom aprila meseca odnosno kada kada je temperatura setvenog sloja na dubini 4-5 cm od 8-10 stepeni, da se obrati pažnja da međuredno rastojanje bude 45-50 cm, jer višegodišnje iskustvo govori da je to optimalno međuredno rastojanje za proizvodnju soje. Ako prate ove savete, uradiće sve do njih da omoguće dobru proizvodnu godinu koju im i želim!

Dr Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije, Selsem soja, Delta agrar

Preporučujemo: Selsem sorte soje za stabilan prinos i odličan kvalitet zrna

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede