Slama kao đubrivo. Vredna je za naša zemljišta

slama na prikolici

Slama se uglavnom koristi kao prostirka u proizvodnji stajskog đubriva, kao đubrivo zaoravanjem i za proizvodnju komposta.

Zašto je važno da je iskoristimo? Jedan od razloga je što se zaoravanjem 8,8 t/ha slame postiže isti efekat kao i sa 30 t/ha stajskog đubriva.

Kako na najbolji način iskoristiti slamu? Saveti Svetlane Zlatarić, savetodavca PSSS Šabac.

Posle žetve strnih žita na parcelama ostaje dosta slame koja se i pored upozorenja spali na parcelama.

Slama u proseku sadrži 85% organske materije, 0,5% azota, 0,12%fosfora i 1,2% kalijuma.

Na poljoprivrednim imanjima se uglavnom koristi kao prostirka u proizvodnji stajskog đubriva, kao đubrivo zaoravanjem i za proizvodnju komposta.

Korišćenje slame kao prostirka u proizvodnji stajskog đubriva je najbolji način njenog korišćenja.

Pre zaoravanja slame, poželjno je da se isecka na delove dužine 10-15 cm, a sa slamom se mora unositi azotno đubrivo u količini od 0,6-0,8 kg/ha na svakih 100 kg slame, savetuje Zlatarić.

Unošenje azota putem mineralnih đubriva se vrši zbog širokog odnosa C:N u slami, koja iznosi oko 100:1. Ukoliko se ne bi unosio azot putem đubriva, usled burnog razvoja mikroorganizama, došlo bi do smanjenja pristupačnog azota u zemljištu, što dovodi do gladovanja u azotu kod useva koji se seje posle zaoravanja slame.

Istraživanja su pokazala da zaoravanje slame uz unošenje azota, odnosno zaoravanje 8,8 t/ha slame postiže isti efekat kao i sa 30 t/ha stajskog đubriva.

Kompost od slame

Korišćenje slame za spremanje komposta se radi na imanjima koja nemaju stoku.

Za pripremu komposta od slame, moraju se iseći parčadi veličine 10-15 cm, i složiti u sloju visine 30 cm. Dodati azot preko mineralnih đubriva u količini od 0,7 kg na 100 kg slame. Zatim isprskati gomilu vodom ili osokom i ostavi da stoji do zagrevanja na 60 ⁰C, kada se vrši sabijanje gomile. Na sabijenu gomilu se ponovo slaže i tako se ponavlja postupak do 2 m visine.

Upotrebom slame putem spaljivanja ne povećava se niti smanjuje prinos i ovaj postupak je donekle opravdan samo na parcelama koje su jako zakorovljene.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede