Setva pšenice u novembru podrazumeva povećanje norme semena za 10-15 %

setva pšenice u novembru

Novembarska setva je moguća, poručuju stručnjaci, ali je mala verovatnoća da se mogu ostvariti značajniji prinosi.

Optimalni rok za setvu pšenice je od 5. do 25. oktobra. Obzirom na klimatske promene, sve češće ratari sa setvom kreću posle 10-15. oktobra. Jedan od razloga, osim suvog zemljišta, što je slučaj u ovoj godini, je i problem koji se javlja pri visokim jesenjim temperaturama, a to je pojava vaši i cikada koji prenose viruse. Iznikla pšenica privlači ove štetočine, pa je potrebno izvršiti hemijski tretman u jesen. Setva pšenice moguća je i početkom novembra (do 10. novembra) koji se smatra tolerantnim rokom, a najkasnije do 15. novembra.

Ukoliko se proizvođači odluče za setvu pšenice posle kukuruza, obavezno je dobro usitniti žetvene ostatke (kukuruzovinu) raznim tipovima sečki ili istarupirati žetvene ostatke. Zatim preći jednim (ili dva) prohodom tanjirače – zavisno od vlažnosti zemljišta, te ići sa jednim plitkim oranjem i odmah setvospremiranjem zemljišta, savetuje dr Goran Jaćimović sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Kada setva jako kasni, za preporuku je sejati ranije sorte pšenice.

setva psenicee

Setva pšenice u novembru podrazumeva povećanje norme semena

Normu semena za 10-15 % (u zavisnosti od dužine kašnjenja).

Veće povećanje količine semena nije za preporuku, jer ukoliko i ova zima bude uslovno „blaga“, dakle bez jakih zahlađenja – najveći deo posejanih biljaka će preživeti i na proleće dati prebujene useve, podložnije napadu patogena i poleganju. U sličaju jače zime, ova povećana norma semena biće dovoljna da bokorenjem nadoknadi izmrzle biljke, objašnjava Jaćimović.

Dubinu setve ne treba korigovati, ona treba da se kreće oko 4-5 cm, a generalno zavisi od tipa i vlažnosti zemljišta – na lakšim, peskovitijim zemljištima – nešto dublja setva, na težim i vlažnijimm zemljištima – sejati nešto pliće.

Pri isušenom površninskom – setvenom sloju potrebno je pšenicu povaljati radi boljeg dotoka vode iz dubljih slojeva i bržeg klijanja i nicanja. Obratiti pažnju na pojavu glodara, ističe dr Jaćimović. Dalje operacije nakon setve zavisiće od predstojećih vremenskih uslova.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede