Претрага
Претрага

Repičina lisna osa (Atalia colibri)

Repičina lisna osa je najvažnija štetočina uljane repice i u pojedinim godinama za kratko vreme pojede list i izazove golobrst. Pored uljane repice napada još...

repicina lisna osa pagusenica
Galenika

Repičina lisna osa je najvažnija štetočina uljane repice i u pojedinim godinama za kratko vreme pojede list i izazove golobrst.

Pored uljane repice napada još slačicu, rotkvu, repu, repu ugarnjaču, broskvu i kupus, a može se naći i na korovima iz familije krstašica.

Imago je zdepastog tela, crvenkastožute boje, dužine oko 8 mm. Glava i pipci su crni. Grudi su nešto šire od glave.

Pagusenica je crnosiva, a posle zadnjeg presvlačenja žutozelena. Telo gusenice je pokriveno sitnim bradavicama. 

Ose se javljaju krajem aprila i tokom maja. Lete sa cveta na cvet i hrane se nektarom. Često se nalaze u grupama. Kada polno sazru polažu jaja u list biljke. Ženka legalicom prereže epidermis obično na donjoj strani lista i u parenhim položi jaja. Život ose traje oko 15 dana i za to vreme ženka položi do 300 jaja. Pagusenice se pile za 5-10 dana. Vrlo su proždrljive, naročito u podnevnim satima kada je najtoplije. Kada su prenamnožene, skeletiraju list tako da ostaje samo glavna nervatura.

Kada odrastu, pagusenice se zavlače u zemljište i tu prave kokon od čestica zemlje i sekreta koji luče. U kokonu se pretvaraju u lutku. Stadijum kokona traje 15-20 dana, nakon čega se pojavljuje imago druge generacije.

U našoj zemlji repičina osa ima 2-3 generacije godišnje. Prva generacija je najmanje štetna jer se u proleće održava na korovskim biljkama iz porodice krstašica. Druga i treća generacija nanose štete uljanoj repici. 

Zaštita

Suzbijanje se izvodi kada se utvrdi 0,5 pagusenica po biljci uljane repice.
Za suzbijanje ove štetočine treba koristiti registrovane insekticide: decis 2,5 EC (deltametrin) 0,3 l/ha; Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha; Fastac 10 EC (alfa-cipermetrin) 0,1l/ha; Talstar 10-EC (bifentrin) 0,15 l/ha.

Autor: Monika Božanić, dipl. inž. polj.

psss.rs

 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još