Претрага
Претрага

Proizvođači slatkog korena očekuju dobar prinos

U regionu srednjeg Banata prosečna težina korena šećerne repe je od 600 grama do 1300 grama. Sve površine su posejane u optimalnom roku, što nije...

koren šećerne repe
Galenika

U regionu srednjeg Banata prosečna težina korena šećerne repe je od 600 grama do 1300 grama. Sve površine su posejane u optimalnom roku, što nije uobičajeno,

koren šećerne repe

rekla je za Poljosferu Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

 „Vremenski uslovi su pogodovali razvoju useva. Ali, je smenjivanje sunčanih i kišovitih dana uslovilo i razvoj bolesti na listu. Proizvođači koji su pravovremeno obavili zaštitu biljaka mogu biti zadovoljni. Nakon analiza 25 sorti šećerne repe utvrđeno je da je prosečan prinos korena od 600 grama do 1300 grama, a digestija je od 11% do 14%. Ukoliko do početka vađenja korena bude više sunca, digestija se može popraviti“, rekla je Rajačić.

Ljubomir Tica iz Lazareva kod Zrenjanina proizvodi šećernu repu od 1956. godine. Od tada kontinuirano povećava površine pod ovom industrijskom biljkom, a ove jeseni vadiće slatki koren sa oko 60 hektara.

„Usevi izgledaju odlično. Uradili smo dobru pripremu i ispoštovali smo sklop. Zaštitili smo je od cerkospore. Očekujem prinos od oko četiri vagona po jutru. Znam da su šećerane najavile da će sniziti cenu repe, ali je i pored toga ova proizvodnja isplativa“, kaže iskusni Tica.

Na imanju PP“Zlatica“ koje posluje u sistemu „Matijević agrara“ proizvodnja šećerne repe je organizovana na skoro 700 hektara.

„Usevi su u odličnom stanju. Cerkospora se naglo širila, pa smo štitili biljke u četiri navrata. Verujem da ćemo sačuvati lisnu masu do kraja vegetacije. Sada je veličina korena oko 900 grama, a digestija je 13,9%. Planiramo početak vađenja za 1. oktobar, pa se nadamo da će do tada u korenu biti i više šećera“, rekao je rukovodilac ratarske proizvodnje Dragan Vasić.

Ove godine vađenje slatkog korena u ovom delu Banata biće organizovano na 5500 hektara.  

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno