Priprema skladišnih prostora za prijem zrnastih proizvoda

psenica u skladistu

Pripremiti skladišni prostor znači pre unošenja zrna u prostor za čuvanje neophodno je uraditi niz preventivnih mera.

Kada se zrnasti proizvodi čuvaju na gazdinstvima poljoprivrednih proizvođača često štetočine u objektima za skladištenje mogu prouzrokovati velike gubitke kao i dalje smanjenje kvaliteta čuvanih žitarica.

Uskladištene proizvode napadaju: insekti, grinje, glodari i ptice.

Kod naših poljoprivrednika najzastupljeniji način čuvanja je u objektima izgrađenim od drvenog materijala koje popularno nazivamo „ambari“.

Kako čuvati uskladištene žitarice?

Od velikog značaja su preventivne mere, odnosno, sprečavanje pojave štetočina.

Pre unošenja žita u prostor za čuvanje neophodno je:

1. Isprazniti skladište odnosno ambar, izneti ostatke prošlogodišnje žetve, naročito ako su i minimalno zaraženi i ako je bilo štetočina. Stare zalihe moramo odvojiti da ne bi došle u dodir se novim zalihama, a to je najbolje izvesti prebacivanjem u drugu prostoriju koja nema nikakvih fizičkih kontakata sa prostorijom u koju ćemo skladištiti rod iz ovogodišnje žetve.

Zatim moramo dobro očistiti prostoriju, ne samo površno, već svaku pukotinu i šupljinu jer se tu mogu zadržati štetočine. Pukotine pre unosa novog roda obavezno zatvoriti kitom, gipsom ili nekim drugim materijalom pogodnim za ovakvu namenu. Po mogućstvu zidove ofarbati nekom uljanom bojom ili glatkom masom, pod očistiti, a sa plafona i zidova odstraniti paučinu ako je ima.

2. Prostor za čuvanje zrastih proizvoda treba da bude bez oštećenja i otvora kroz koje mogu ući glodari i ptice. Prozori moraju biti zastakljeni da dobro prijanjaju uz okvire i da se otvaraju zbog provetravanja, postaviti mrežu na prozore, a vrata takođe da dobro prijanjaju uz okvir kako bi se sprečio ulazak štetočina.

3. Sprečiti vlaženje poda (ulazak vode ispod vrata ili kroz prozore), vlaženje zidova upotrebom dobre izolacije i vlaženje preko krova (prokišnjavanje), jer i manje povećanje vlage pogoduje razvoju gljiva koje smanjuju kvalitet uskladištenih proizvoda.

4. Isprskati sve površine objekta insekticidima namenjenim za tu namenu kao npr: Difos E 50, Dexin, Atletic, Ikon i dr.

Ovaj se postupak naziva vlažna dezinsekcija i obavlja se u praznim prostorijama pre unosa poljoprivrednih proizvoda. Ako radimo dezinsekciju magacina sa zrnastom robom unutra, moramo robu prekriti da bi se sprečio direktan kontakt sa insekticidom kako ne bi insekticid kasnije bio prisutan u namirnicama.

Prilikom primene svakog insekticida treba se držati uputstva za primenu.

Prilikom unosa žitarica u objekat za čuvanje obavezno vršiti pregled i kontrolu, redovno pratiti vlažnost i temperaturu u objektu.

Uskladišteni zrnasti proizvodi bi trebalo da sadrže najviše 13 % vlage i da se čuvaju na temperaturi nižoj od 20 stepeni.

Ukoliko dođe do pojave štetnih insekata i potrebe za fumigacijom u toku čuvanja uskladištene robe onda se obratiti ovlašćenim ustanovama za DDD koje mogu stručno obaviti posao.

Pripremio: Srđan Vidanović,

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede