PIK Bečej predstavio projekat pametnog navodnjavanja

norma navodnjavanja

PIK Bečej koji posluje u okviru MK Group, u saradnji sa holandskom kompanijom Dakom i uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, predstavio projekat koji će doprineti uštedi vode i boljim prinosima

PIK Bečej organizovao Dane polja u blizini Bečeja

Tom prilikom predstavljen je projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja”, čiji je cilj da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode, kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa, i da se optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji.

Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteo stanice, dobijaju se informacije na kojoj dubini se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem. PIK Bečej je za realizaciju ovog projekta uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Dakom, a podršku je pružila i Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji.

„Veoma smo srećni što smo danas ovde da predstavimo projekat koji je holandska Vlada delimično finansirala. To je projekat realizovan u saradnji MK Group i holandske kompanije Dakom, koja obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor”, istakao je Koen van Ginneken, regionalni Ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije.

Poseta polja pod regenerativnom poljoprivredom

Holandska kompanija Dakom, koja je u svetu poznata po rešenjima za inovativnu i preciznu poljoprivredu, započela je saradnju sa PIK Bečejem u cilju postizanja bolje kontrole navodnjavanja. Ispred PIK Bečeja projekat je predstavio Goran Jašin, rukovodilac navodnjavanja u ovoj kompaniji.

„Projekat pametnog navodnjavanja će doprineti boljem donošenju odluka u procesima navodnjavanja, što za posledicu ima optimizaciju troškova u samoj proizvodnji i uštedu u potrošnji vode kao važnog resursa. Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo stanice možemo sprovoditi adekvatne mere  za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo”, rekao je Goran Jašin.

Sanja Savić, v.d. rukovodioca divizije MK Agriculture poručila je da primenom najnovijih tehnologija ostvaruju natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađuju, uz ukupnu proizvodnju preko 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou. Istakla je da je preko 70% zemljišta koje obrađuju pod sistemima za navodnjavanje.

MK Agriculture divizija, u okviru MK Group sistema, obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom i preradom povrća i voća, i vinogradarstvom. Vodeću poziciju u srpskom agraru imaju zahvaljujući pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

Preporučujemo: Navodnjavanje u proizvodnji rasada kupusa, paradajza, paprike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede