Pančevački paori uputili dopis nadležnima i traže umanjenje nameta

paor cuci u kukuruzistu

Poljoprivrednici sa teritorije Pančeva i okolnih mesta ukazuju na težak položaj poljoprivrednika nakon dugotrajne suše i od nadležnih traže sprovođenje konkretnih mera koje su njihova udruženja predložila.

Udruženje poljoprivrednika „Pančevački ratari“ i Asocijacija „Agrarni forum“ iz Pančeva uputili su dopis predsedniku Vlade i ministarstvima poljoprivrede, finansija i trgovine u kojem ukazuju na veoma težak položaj poljoprivrednih proizvođača prouzrokovan dugotrajnom sušom.

Poljoprivrednici navode da će prinosi gotovo svih useva biti značajno umanjeni i da očekuju da se suša proglasi elementarnom nepogodom.

Paori predlažu konkretne mere pomoći

Zbog manjeg roda i niske otkupne cene pšenice, 17-18 dinara po kilogramu, nisu uspeli da pokriju ni troškove proizvodnje koji su za četiri, pet dinara veći, ističu paori, a prenosi poljoprivrednik.net

Oni od nadležnih traže:

● da država otpiše sva nametnuta dugovanja (osnovica i kamate) po osnovu doprinosa za odvodnjavanje zaključno s krajem decembra 2017. godine,

● da se PIO doprinos, koji ove godine iznosi 72.000 dinara po gazdinstvu – stavi u status mirovanja u 2017. godini,

● da se dizel gorivo za poljoprivrednike oslobodi za 50 % državnih nameta koji trenutno iznose 80 dinara po svakom litru goriva (PDV, R.S. taksa i akcize) što je namet dosad naviđenih razmera i iznosi oko 60 % maloprodajne cene dizel goriva,

● da država uz pomoć antimonopolske komisije omogući realnu tržišnu utakmicu pri otkupu merkantilnog suncokreta ovogodišnjeg roda, čija bi otkupna cena trebalo da bude 45 dinara po kilogramu.

S obzirom na veoma teško materijalno stanje i finansijsku oskudicu poljoprivrednika – ratara i veoma važne i obimne radove koji predstoje u narednom periodu, mole da u Vladi i nadležnim ministarstvima razmotre njihov zahtev – molbu za prijem i razgovore o problematici poljoprivrednika – ratara s ciljem podrške poljoprivrednim proizvođačima u ovom veoma teškom i značajnom trenutku i pronalaženju rešenja za pomoć države i umanjenje veoma visokih državnih nameta koje poljoprivrednici u ovom trenutku ne mogu da podnesu i da se sami izbore bez pomoći države.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede