Oprez: Otklanjanje zagušenja berača samo po pravilima

berac kukuruza

Prilikom rada kombajna berača često dolazi do zastoja i zagušenja i to predstavlja opasan momenat

berac kukuruza

kada, zbog nepažnje, može doći do vrlo teških povreda, pa i gubitka života.

Proizvođačima koji još nisu završili berbu kukuruza prenosimo savete Željka Lazića, diplomiranog inženjera poljoprivrede, koji nas podseća na koji način da otklonimo zastoje u radu berača usled zagušenja.  

Pravilo koje zaboravljamo, a važi za sve priključne mašine i uređaje koji imaju uređaje koji rotiraju i osciluju, glasi: za bezbedno otklanjanje zagušenja prvo treba zaustaviti traktor i isključiti motor.

Na traktorima iz sistema IMT odgušivanje se izvodi na sledeći način: ručica za uključivanje priključnog vratila postavlja se u donji položaj koji omogućava da vratilo dobija pogon preko točkova. Traktorski agregat za berbu kukuruza voziti u nazad. Kombajn berač treba da radi na 540 o/min priključnog vratila traktora, pojašnjava Lazić. Najčešći zastoji se dešavaju na komušaljki i hederu. Prilkom vožnje u nazad priključno vratilo će se obrtati u suprotnom smeru.

Do zaglavljivanja stabljike kukuruza između valjaka (uvlakača) dolazi uglavnom zbog neusklađenosti brzine kretanja i brzine privodnih lanaca berača.

Rukovalac mašinom tada pokušava da bez zaustavljanja pogonskog mehanizma izvuče zaglavljenu stabljiku, što je ključna greška. On zaglavljenu stabljiku obično hvata na udaljenosti od oko pola metra od valjaka. Zbog tehničkih karakteristika samog berača (brzina okretanja valjka), sama šaka (ili delovi rukava, radne odeće), veoma često budu zahvaćeni valjcima i brzinom od oko 3,5 m/s uvučeni u mehanizam. Ta brzina je tolika, da ni rukovalac sa najboljim refleksima nije u mogućnosti da na vreme reaguje. Šaka koja je od valjka bila udaljena pola metra, biva uvučena za oko 0,15 sekundi, dakle mnogo pre nego što čovek sa normalnim refleksima može uopšte i da reaguje.

Dakle, uvek poštujmo pravilo i pre otklanjanja zagušenja zaustavimo i ugasimo traktor. Budimo odgovorni, zdravlje je najvažnije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede