Ne žuriti sa berbom kukuruza, proveriti vlagu zrna, dezinfikovati skladišta

kukuruz zetvaa

Preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima, da sačekaju sa berbom kukuruza, da kontrolišu vlagu u zrnu koja je, bez obzira što deluje zrelo i suvo, još uvek velika.

O stanju na poljima sa kukuruzom u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na prisustvo mikotoksina u toj žitarici govorilo se na radnom sastanku koji je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Preporuke poljoprivrednicima

Sa sastanka je upućena preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima, da sačekaju sa berbom kukuruza, da kontrolišu vlagu u zrnu koja je, prema sadašnjem monitoringu ovih useva, bez obzira što deluje zrelo i suvo – još uvek velika i da na taj način, u godini u kojoj je suša uzela danak prinosima, smanje svoje troškove za sušenje zrna.

Druga preporuka odnosi se na to da se već kod berbe , ako postoji plesnjivost klipa, izvrši razvrstavanje, kako bi se oštećeno zrno prvo iskoristilo.

Na sastanku je, takođe, bilo reči i o potrebi da se primenjuju preventivne mere kao što je dezinfekcija silosa i podnih skladišta pre prijema kukuruza novog roda.

Skladištari da postupaju u skladu sa zakonom

Zakonska obaveza skladištara je da u smeštajnim kapacitetima vrše dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i fumigaciju objekata što je propisima i regulisano u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i ovom prilikom je apelovalo na skladištare na teritoriji AP Vojvodine da postupaju u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao i preporukama Uprave za zaštitu bilja, Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se izbegle moguće pojave mikotoksina u skladištima i hrani za životinje.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede