Licitacija u doba korone uz sve propisane mere

licitacija u doba korone 2

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu održana je na otvorenom, na tribini stadiona u Karađorđevom parku.

Danas je održan prvi krug planiranih licitacija za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu uz sve mere zaštite, jer se odvija u vreme epidemije virusa COVID-19.

Javna nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta su organizovana u skladu sa uputstvom Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište, a u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže šef Odseka za poljoprivredu u Gradskoj upravi u Zrenjaninu Stojan Kralj.

Imajući u vidu navedene zakonske propise, agrorokove, kao i činjenicu da značajna površina poljoprivrednog zemljišta nije data u zakup i korišćenje za agroekonomsku 2019/2020. godinu, neophodno je da se što veća površina zemljišta stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje i održe javna nadmetanja po odlukama o raspisivanju javnog oglasa koje ste doneli uz saglasnost Ministarstva.

U zakup će biti dato negde oko 12.500 hektara državnih oranica u 22 katastarske opštine na području Zrenjanina, po programu iz 2019. godine. Izdavanje je na period od jedne godine a neke njive i na 10 godina.

Licitacije se organizuju na otvorenom prostoru koji je dezinfikovan, kaže Kralj, a svi licitanti su na propisanoj razdaljini. Svi koji su ulazili na stadion prethodno su podvrgnuti sanitarnim merama, stavili su maske i rukavice.

licitacija u doba korone

Prvog dana izlicitirane su njive u katastarskim opšinama Tomaševcu, Elemiru, Belom Blatu i Ečki. Izlicitirano je oko 300 hektara.

Zabeleženo je da nezadovoljni ratari iz Banatskog Despotovca nisu izlicitirali ponuđene njive. Nezadovoljni su jer je ostalo malo zemlje u njihovom ataru za licitaciju jer je veći deo dat stočarima, a dosta njiva je uzurpirano.

Licitacije do petka 4. aprila

Prema rečima Kralja za licitacije se prijavilo onoliko licitanata koliko se uobičajeno prijavljuje, odnosno taj broj nije manji u odnosu na ranije licitacije. Sve je proteklo bez problema.

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu održavaće se svakodnevno na istom mestu, do petka 4. aprila.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede