Kvalitet semena iz prethodne godine neophodno proveriti pre setve

prolecna setva

Ukoliko niste počeli prolećnu setvu, a imate zaostalog semena od prošle godine i želite da tu količinu iskoristite, potrebno je da prvo utvrdite kvalitet istog u nekoj od Akreditovanih laboratorija za ispitivanje semena.

Na šta treba da obratimo pažnju ako želimo da iskoristimo prošlogodišnje seme i zašto je važno da proverimo kvalitet semena, podseća nas Ivana Vasilijić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin

Provera kvaliteta prošlogodišnjeg semena

Često se dešava da se seme šećerne repe, suncokreta, kukuruza koje je nabavljeno za setvu, ne utroši u planiranoj vegetaciji, pa ga proizvođači sačuvaju za narednu godinu. U ovim slučajevima ono se mora čuvati u skladištima, kako bi se očuvao kvalitet semena.

Kvalitet semena određuje veći broj činilaca (čistoća, klijavost, vlaga, masa 1000 semena i dr.) koji su pod uticajem različitih faktora spoljašnje sredine.

Najvažniji parametri kvaliteta semena su energija klijanja i klijavost, na šta utiče veliki broj faktora počev od vremenskih u vreme proizvodnje, preko faktora koji se javljaju u vreme sušenja i dorade semena do uslova skladištenja semena.

Ipak, neretko se dešava smanjivanje setvenih kvaliteta, naročito klijavosti semena.

Kako bi se sačuvao kvalitet deklarisanog semena, prilikom skladištenja mora se voditi računa o uslovima skladištenja.

Relativna vlažnost vazduha i temperatura su spoljašni činioci koji najviše utiču na starenje semena, a samim tim i na gubitak kvaliteta. U suvljem i hladnijem skladištu seme duže održava klijavost.

Do naglog oštećenja semena, a samim tim i gubitka kvaliteta, može doći usled izlaganja visokoj temperaturi i visokoj vlažnosti vazduha.

Čuvati seme od skladišnih štetočina

Na dužinu čuvanja semena u skladištima utiče i razmnožavanje štetnih insekata. Ukoliko se seme duže čuva, populacije štetočina postepeno se uvećavaju. Uskladišteno seme napada veći broj štetnih vrsta.

U cilju zaštite od bolesti i štetočina u ranim fazama razvoja biljaka, seme kukuruza, šećerne repe i suncokreta tretira se pesticidima.

Kada je u pitanju hemijska zaštita semena postavlja se pitanje negativnog uticaja pojedinih preparata na energiju klijanja i klijavost semena.

Činjenica je da kod tretmana sa pesticidima može doći do pada vrednosti energije klijanja i klijavosti.

Proveriti kvalitet semena

Zato, ukoliko se koristi “višak” semena iz prethodne godine, preporučuje se provera kvaliteta u nekoj od Akreditovanih laboratorija za ispitivanje semena.

Jer, nekada baš kada želimo da uštedimo, možemo naneti više štete.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede