Kukuruzni plamenac – U toku je polaganje jaja prve generacije

kukuruz zeleni

Kukuruzni plamenac je u njivama. U narednim danima se očekuje početak piljenja larvi.

Usevi kukuruza se, u zavisnosti od roka setve, nalaze u fazi razvoja listova, od 6 do 9 i više razvijenih listova.

Pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova je utvrđeno prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u različitim embrionalnim fazama.

U toku je polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca, a početak piljenja se očekuje u narednim danima, upozorava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Zaštita kukuruza od prve generacije kukuruznog plamenca

Najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na 5% biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Prema dosadašnjim ogledima sprovedenim u Sistemu PIS-a, u usevima merkantilnog kukuruza, suzbijanjem prve generacije kukuruznog plamenca, prinosi se povećavaju u proseku za oko 5%.

Što se tiče biološkog događaja kada je najoptimalnija primena insekticida a to je početak piljenja larvi, on se prognozira za 3 do 5 dana, u zavisnosti od regiona.

Preporuka PIS-a

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je primena nekog od sledećih registrovanih insekticida:

Coragen 20 SC (hloantraniliprol) 0,1 – 0,15 l/ha ili

Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2 – 0,25 l/ha ili dr.

Kukuruzni plamenac

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je dobro poznata štetočina koja napada više biljnih vrsta, ali su joj glavne biljke hraniteljke kukuruz i paprika na kojima pravi veliku štetu na rodu, podseća Slobodan Gošić dipl. inženjer poljoprivrede Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Iako se manje-više zna, ipak treba podsetiti poljoprivrednike da je upravo sada vreme kada ovaj insekt “radi”.

To je pre svega noćni leptir iz porodice crambidae, koji ne oštećuje biljku, nego njegova larva, odnosno gusenica.

Larva se hrani listom i kasnije se ubušuje u samo stablo i kada se list razvije iza njega ostaje kružna rupa na listu. To je prvi znak na osnovu kojeg možemo da vidimo da je kukuruz napadnut, ali tada je već kasno za tretiranje, jer su gusenice već napravile veliku štetu.

Maksimum leta prve generacije je bio u periodu početka juna meseca, ali u julu počinje rad druge generacije kada je kukuruz u poodmaklom stanju rasta i kada zaštitu nije baš lako uraditi.
Monitoring polaganja jaja i piljenja gusenica kukuruznog plamenca se obavlja pregledom. Kukuruzni plamenac se prati uz pomoć svetlosne lampe.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede