Izvesno smanjenje ovogodišnjeg roda pšenice

sturost klasova psenice ruke proizvodjaca

Paori i agronomi očekuju smanjenje prinosa pšenice. U usevima mnogo šturih klasova. 

Proizvodnju pšenice u ovoj proizvodnoj godini su pratili brojni problemi, od setve u suvo zemljište, otežanog nicanja, kasne prihrane, pa do padavina praćenih vetrovima i gradom i gljivičnih oboljenja.

Posledica takvih okolnosti su oštećeni, šturi klasovi, odnosno manja hektolitarska masa i slabiji kvalitet zrna, rekla je Zorica Rajačić, rukovodilac savetodavne službe PSS Zrenjanin na „Danu polja strnih žita i ogleda zaštite bilja srednjeg Banata“ koji je održan na imanju „Zlatica“.  

Visoke temperature ubrzavaju sazrevanje. U zavisnosti od vremenskih uslova narednih dana, žetvu ječma možemo očekivati za oko desetak dana, a ranih sorti pšenice možda već i krajem juna, nagovestila je Rajačić.   

Šturost zrna smanjuje i prinos i kvalitet zrna

I agronomi i poljoprivrednici očekuju niži rod od prosečnog.

Usevi pšenice su ređi i sa manjim brojem zrna u klasu, potvrdio je naučni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Vladimir Aćin. Prognoza Aćina je da će prinos biti pet i po tona po hektaru, uz odstupanja i naviše i naniže.

Šturost klasova na većini pšeničnih polja

Velike količine kišnih padavina pogodovale su ispoljavanju fuzarioze na klasu, bez obzira na to da li su urađeni tretmani zaštite, objašnjava Snežana Parađenović iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja. Od početka aprila do prve dekade juna u regionu srednjeg Banata je palo čak 217 litara kiše po kvadratnom metru. Pod ovakvim uslovima bila je otežana zaštita useva. 

Osim toga, u  novembru je registrovan visok procenat cikada koje su prenele virus patuljavosti pšenice, a zbog ovog problema u srednjem Banatu bilo je i presejavanja, kaže Parađenović i ukazuje da će u sledećoj proizvodnoj godini biti neophodan jesenji tretman insekticidima. 

Slična situacija je i na poljima severnog Banata. U maju je palo 210 litara kiše što je donekle popravilo useve, ali su se sada pojavile bolesti, kaže Aleksandar Pap, savetodavac PSS Kikinda. Prinosi će biti manji za 10-30 odsto u odnosu na prosečne, procenjuje Pap.

Paori očekuju smanjenje prinosa čak za trećinu

Poljoprivrednici su pšenična polja štitili, neki čak i tri puta, ali nisu uspeli da spreče širenje zaraze i zaštite klasove od bolesti.

Očekuju značajno smanjenje prinosa jer je puno bolesnih i šturih klasova.

Ako prinos bude 2,5 tone po jutru Nenad Grujin iz Botoša biće zadovoljan i sav će rod prodati odmah nakon žetve.

Stevica Petrić se slaže sa kolegom i, iako je radio tri zaštitna tretmana, očekuje rod od oko dve tone po jutru. 

Upozorenja za proizvođače okopavina!

Okopavine su u fazi intenzivnog porasta.

Usev kukuruza izgleda odlično, kaže Parađenović i  podseća da je u toku let prve generacije kukuruznog plamenca i polaganje jaja, te da je sada pravi trenutak za tretmane.

Proizvođači moraju biti oprezni kod primene herbicida za uskolisne korove, upozorava Parađenović, jer se isti ne smeju koristiti na temperaturama višim od 24 stepena. U suprotnom izazvaće sterilnost cvetova kod soje, a kod suncokreta zatvaranje glavica.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede