Poslednjih godina na našim njivama, pored velikog broja sorti pšenice, ječma, ovsa i raži, pojavljuje se sve veći broj hibrida
raznih vrsta pravih žita.
Tritikale
Prvi i najzastupljeniji hibrid je tritikale. To jebiljna vrsta koja je nastala ukrštanjem pšenice i raži. Tritikale je hibrid pšenice i raži koji objedinjuje pozitivne osobine i jednog i drugog žita. Posebna vrednost tritikalea se ogleda u većem sadržaju proteina u zrnu (13,5-16 %) u poredenju sa zrnom pšenice i raži, posebno u većim količinama lizina koji je za 20 % veći nego kod pšenice.
Tritikale ima veliki genetski potencijal rodnosti i hranljivu vrednost, a svoju najveću primenu nalazi u ishrani stoke, za industrijsku preradu, a upotrebljava se i u ljudskoj ishrani. Odlikuje se visokom otpornošću prema niskim temperaturama i suši. Bolje prezimljava od pšenice, otporniji je na nagla otapanja snega i pojavu ledene kore. Zahvaljujući izraženoj sposobnosti ćelija da u citoplazmi zadržavaju vodu, prisustvu voštane prevlake na biljkama i dobro razvijenom korenovom sistemu, tritikale ima veliku otpornost prema suši. Za njega je karakteristično da polako fiziološki odumire, pa je funkcionalnost lisnog aparata znatno duža od pšeničnog, što rezultira dugotrajnom odvijanju procesa formiranja i nalivanja zrna. Zbog toga tritikale u zrnu nakupi za 1-2 % više belančevina od pšenice i 3-5 % više od raži.
Raž-F1hibrid raži
Poslednjih godina je prisutna na našim njivama. Odlikuje se visokim prinosom zrna, visokom hranljivom vrednošću i poseduje visoku tolerantnost na bolesti. Pogodna je za stočnu i ljudsku ishranu.
Tehnološki kvalitet rаži je veoma bitan sa aspekta primene u mlinsko-pekarskoj industriji, pošto je raženo brašno veoma cenjeno u proizvodnji raženog i drugih specijalnih vrsta hleba i pekarskih proizvoda. Raž i proizvodi na bazi raženog zrna sadrže u velikim količinama kalijum i magnezijum koji sprečavaju porast krvnog pritiska, kao i lignine koji imaju antikancerogena, antivirusna i antigljivična svojstva. Hleb i pekarski proizvodi od raži imaju sve veću vrednost u ishrani dijabetičara, dece i kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom.
Ispoljavanje tehnološkog kvaliteta zrna raži zavisi od faktora spoljašnje sredine. Visoka zapreminska masa, odraz je dobro nalivenog zrna sa visokim sadržajem endosperma.
Pšenica F1
Od prošle godine na našim poljima nalazi se i hibrid pšenice. Dobija se ukrštanjem dva poznata roditelja određenih genetskih karakteristika kako bi se dobio potomak poboljšanog kvaliteta.
Prednost hibridne pšenice je u tome što je njen prinos veći od 10-20 % i seje se sa tri puta manjom količinom semena nego što se seju inbred sorte. Poseduje bolju otpornost na stresne uslove, ima krupnije zrno, veći klas sa više zrna u klasu.
Cena semena je nešto viša, ali smanjena je setvena norma (oko 100 kg/ha), tako da nema povećanja troškova proizvodnje. Ostale agrotehničke mere su slične kao kod ostalih sorti pšenice.
Hibridi pšenice su ove godine posejani kod pojedinih proizvođača, a postavljena je i mreža ogleda.
Pripremila: Zorica Rajačić
PSSS Zrenjanin