Donau Soja Dan polja – Soja iz Srbije sa najboljim karbonskim otiskom

donau soja

Soja iz Srbije sa najboljim karbonskim otiskom – saopšteno na Donau Soja Danu polja najvećoj manifestaciji posvećenoj soji u regionu

Donau soja udruženje organizovalo je deveti po redu „Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje“ u saradnji sa kompanijom Agri biznis partner i Poljoprivrednom stručnom službom Sombor.

Ova najveća manifestacija posvećena soji u regionu okupila je preko 300 proizvođača, kupaca i izvoznika soje iz našeg regiona. U saradnji sa 25 partnera, predstavnikа vodećih semenskih i hemijskih kuća, prikazan je najbolji sortiment kao i najnovije tehnologije u održivoj proizvodnji soje u regionu, preporučene od strane Donau Soja udruženja.

Ove godine posetioci su imali priliku da se upoznaju i sa inovativnim rešenjima iz oblasti precizne poljoprivrede. IT kompanije predstavile su softvere za lakši, efikasniji i precizniji pristup održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

,,Donau Soja udruženje ove godine slavi 10 godina rada na šta smo izuzetno ponosni i zahvalni, pre svega našim poljoprivrednim proizvođačima i partnerima sa kojima zajedno rastemo i činimo Evropu snažnijom u proizvodnji soje i proteina. Evropa je gladna za sertifikovanom sojom iz našeg regiona, najzahtevnija evropska tržišta potražuju sertifikovanu bez gmo soju proizvedenu po održivim principima što Donau Soja standard upravo i nudi’’, navela je dr Mirjana Lalošević, ispred Donau Soja udruženja.

Ona je dalje istakla da je danas 10% evropske bez gmo soje u Donau Soja kvalitetu, zahvaljujući 10.000 proizvođača koji proizvode soju širom Evrope po održivim Donau Soja principima. U poslednjoj deceniji proizvodnja soje u Evropi je duplo porasla, a ove godine posejane su rekordne površine na 4,4 miliona ha. Naša zemlja prati ovaj trend i jedna je od lidera na evropskom tržištu.

Donau Soja – Soja iz Srbije sa najboljim karbonskim otiskom

Višestruki značaj potvrđuju i rezultati najnovijih istraživanja, koji pokazuju da Donau Soja sertifikovano zrno proizvedeno u Srbiji ima najbolji karbonski otisak i potencijal za smanjenje emisije ugljendioksida za 90% u odnosu na brazilsku soju. Ovo je veoma važno sa stanovišta klimatskih promena, čije posledice svi osetimo, pa i soja na našim njivama.

,,Naš region ima značajnu prednost i veliki potencijal koji zajedno treba da iskoristimo i da se pozicioniramo kao vodeći region za proizvodnju visokokvalitetnih sirovina, a Donau Soja  udruženje je tu da pruži podršku’’, zaključuje dr Lalošević.

U želji da osnaži poljoprivredne proizvođače znanjem o dobrim poljoprivrednim praksama Donau Soja je pripremila stručne savete za proizvodnju soje koje možete pogledati online na sajtu www.donausoja.rs/oglednapolja2022.
Aktivnosti Donau Soja udruženja su podržane od strane Austrijske razvojne agencije (ADA).

Preporučujemo: Kako umanjiti gubitke u žetvi soje?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede