Претрага
Претрага

Desikacija soje

Ove proizvodne godine u regionu srednjeg Banata soja se našla na površini od 6700 ha. Soja II grupe zrenja predstavlja gornju granicu proizvodnje soje po...

desikacija soje 3 11
Galenika

Ove proizvodne godine u regionu srednjeg Banata soja se našla na površini od 6700 ha. Soja II grupe zrenja predstavlja gornju granicu

desikacija soje 3 11

proizvodnje soje po dužini vegetacije. Kasnije sorte se u našim agroekološkim uslovima ne gaje, jer najčešće ne mogu da završe vegetaciju prirodnim putem.

Soja II grupe zrenja posejana u drugoj polovini aprila kod mnogih proizvođača nije uspela da sazri prirodnim putem.

Ova pojava je česta u godinama sa nedovoljno sunčanih dana i velikim brojem oblačnih. Ova godina je specifična, jer i pored visokih temperatura tokom jula, avgusta i septembra i velikim brojem sunčanih dana, soja II grupe zrenja nije uspela da sazri kod većine proizvođača.

Da bi se proces sazrevanja ubrzao i bio ravnomerniji, a kvalitet roda sačuvao, primenjuje se desikacija.

Desikacija je proces gubljenja vode iz svežih zelenih delova biljke. Taj proces se može ubrzati upotrebom neselektivnih herbicida koji razaraju zelene biljne delove, a istovremeno ubrzavaju proces sazrevanja. Desikacija kao jedna od mera u savremenoj intenzivnoj poljoprivredi donosi niz prednosti koje utiču na ostvarivanje viših prinosa boljeg kvaliteta.

Pored direktnog uticaja na tretirani usev, desikacija ostvaruje uticaj i na naredni usev, na istoj parceli. Jedna od prednosti je pravovremeno uklanjanje useva soje sa njive radi setve strnih žita u optimalnom roku, zatim, poštovanje agrotehničkih rokova pri organizaciji setve narednih useva, smanjenje populacije korova u narednoj godini.   Tretiranje treba započeti u fazi tehnološke zrelosti zrna, odnosno, kada vlaga zrna soje dostigne vrednost od 40 %.

Autor: Zorica Rajačić

PSS Zrenjanin

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno