Dan polja jesenjih kultura na NS institutu

kukuruz klip 2017
Na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo danas je održan tradicionalni Dan polja kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i sirka koji je svečano otvorio član gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Ogledna polja na kojima je mogao da se vidi sortiment novosadskih sorti i hibrida obišlo je  oko 1.500 stručnjaka, naučnika i poljoprivrednika iz zemlje i inostanstva.
 
Iako je na ovoj manifestaciji konstatovano da je suša uzela danak kada su prinosi u pitanju, činjenica je, kako su istakli stručnjaci, da je najmanje štete bilo tamo gde je sejano sertifikovano seme i poštovana agrotehnika. 
 
– Suša je izazov koji nas neće poraziti. Iako se procenjuje da štete izazvane visokim temperaturama i sušom dostižu 600.000.000 evra, u našim hibridima i sortama i našoj istrajnosti krije se odgovor na klimatske ekstreme koji ne mogu da unište ono što smo stvorili, rekao je dr Jan Turan, direktor Novosadskog instituta obraćajući se gostima.
 
Upravo iz tog razloga stručnjaci Novosadskog instituta preporučili su poljoprivrednicima da, kada budu razmišljali o prestojećoj setvi, u svoje planove uvrste NS sorte i hibride koji su i u ovogodišnjim ekstremnim uslovima  dali solidne rezultate.  
 
Na ovoj manifestaciji rečeno je da postoji čitava paleta NS hibrida i sorti koji su namenski pravljeni za pojedine rejone gajenja  u kojima iz tog razloga daju najbolje rezultate bez obzira na klimatske uslove.  
 
Poručeno je i da poljoprivrednici treba da razmisle o uvođenju u proizvodnju novih sorti i hibrida koji su u ispitivanjima postigli odlične rezultate, kao i da pokušaju da se preorijentišu na gajenje nekih novih biljnih vrsta koje uspešno odolevaju temperaturnim ekstremima. Prvenstveno se misli na konoplju, tikve, sirak i slično.
 
Semena svih biljaka, uključujući ozime i one namenjene za prolećnu setvu, kako je istaknuto, biće dosta i odličnog su kvaliteta. 
 
A. M.
Poljoprivrednik
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede