Posle berbe potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina. U našoj zemlji se kukuruz uglavnom suši prirodnim putem
i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uslovima zrno, koje ne bi trebalo da sadrži više od 24% vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom (crvena, ružičasta, ljubičasta, bela), ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće.
Ovakav način sušenja je bezbedan samo ako je atmosferska vlaga 55-75%, a temperatura 4-15 stepeni Celzijusa.
Skladištenje u drvenim i metalnim skladištima treba obavljati nakon temeljnog čišćenja i tretiranja skladišta protiv skaldišnih insekata.
Najpre treba unositi kukuruz sa manjim procentom vlage do 20%, a u gornjim slojevima skladišta vlažniji do 25%. Kukuruz sa većom vlagom, naročito preko 28%, pre skladištenja treba odložiti na neko suvo i promajno mesto, u tanjem sloju, dok vlaga ne dostigne 25% ili manje, ako je količina kukuruza veća. Sve klipove sa bolesnim i oštećenim zrima je potrebno odbaciti.
Prilikom skladištenja skladišta treba da budu dobro aerisna, i potrebno je održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu. Tempreatura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Na temperaturi 5-10 stepeni Celzijusa skladišnje gljive se razvijaju veoma sporo, dok je na povišenoj temperaturi preko 20 stepeni Celzijusa porast veoma brz.
Autor: Sandra Miletaković, dipl. inž.
psss.rs