Bezbedno otklanjanje zagušenja na kombajnu beraču kukuruza

berac kukuruza

Kada dođe vreme berbe kukuruza poljoprivrednici žure da taj posao obave što pre. U tom poslu često dolazi do zagušenja berača.

Otklanjanje zastoja usled zagušenja može dovesti do teških povreda ukoliko rukovaoc ne poštuje određena pravila. Zato se podsećamo kako da na bezbedan način otklonimo zagušenje i omogućimo nastavak berbe. 

Za bezbedno otklanjanje zastoja – zagušenja prvo treba zaustaviti traktor i ugasiti motor. Ovo je obavezno pravilo za sve priključne mašine i uređaje koji imaju uređaje koji rotiraju i osciluju, podseća nas Željko Lazić diplomirani inženjer poljoprivrede. 

Otklanjanje zagušenja kombajna berača 

Savremeni kombajni imaju ugrađen uređaj za odgušivanje dok na traktorima iz sistema IMT odgušivanje se izvodi na sledeći način.    

Ručica za uključivanje priključnog vratila postavlja se u donji položaj koji omogućava da vratilo dobija pogon preko točkova i traktorski agregat za berbu kukuruza voziti u nazad. Kombajn berač treba da radi na 540 o/min priključnog vratila traktora.

Od svih oruđa i mašina najviše nesrećnih slučajeva se događa prilikom berbe kukuruza kombajnom.

Prilikom rada kombajna berača često dolazi do zastoja i zagušenja i to predstavlja opasan momenat kada zbog nepažnje može doći do vrlo teških povreda pa i gubitka života. Najčešći zastoji se dešavaju na komušaljki i hederu. Prilkom vožnje u nazad priključno vratilo će se obrtati u suprotnom smeru koji se ostvaruje tokom berbe.  

Najčešća greška u praksi u radu sa kombajnima beračima je otklanjanje zastoja dok je mašina u radu. Svaki takav pokušaj je uvek bliži nesreći nego što je rešavanju problema, upozorava Lazić.

Zbog same konstrukcije komušaljke i hedera zadobijene povrede su izuzetno nepravilne i pogubne, a zbog velikh sila uglavnom dolazi do gubitka ruke gde je često povređeni i životno ugrožen. 

Kako se radovi ubiranja kukuruza izvode do kasno u jesen u otežanim vremenskim uslovima sa puno blata na terenu, obavezno pre svakog izlaska iz njive treba očistiti blato sa točkova traktora i berača i proveriti ispravnost svetlosne signalizacije. 

Dakle, uvek poštujmo pravilo i pre otklanjanja zagušenja zaustavimo i ugasimo traktor. Budimo odgovorni, zdravlje je najvažnije.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede