Besplatne oranice daleko

njiva 11

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu definisano je da ako poljoprivredno zemljište u državnoj svojini nije bilo izdato

najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo predmet korišćenja, javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 0 dinara, to poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje za poljoprivrednu proizvodnju fizičkim i pravnim licima koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, na period do pet godina.

Ovu Odluku o davanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva.

Ovakva javna nadmetanja jedinica lokalne samouprave treba posebno da obeleži u oglasu stavljanjem zvezdice (*) uz broj javnog nadmetanja, i napomenom koja se nalazi ispod tabele svih javnih nadmetanja.

Kako je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu definisano da saglasnost na korišćenje poljoprivrednog zemljišta za 0 dinara, kao i na ceo Oglas saglasnost daje Ministarstvo, Uprava za poljoprivredno zemljište utvrđuje potrebnu dokumentaciju koja se dostavlja radi dobijanja saglasnosti.

I ovde nastaje zastoj u primeni odredbi Zakona.

Uprava za poljoprivredno zemljište za sve parcele grupisane u javna nadmetanja koja su opredeljena za davanje na korišćenje sa početnom cenom od 0 dinara, kao dokaz da nisu bile izdate najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nisu bile predmet korišćenja od jedinica lokalne samouprave zahtevaju Zapisnik Republičkog poljoprivrednog inspektora sa prikazom svih parcela, ili delova parcela, podatkom o KO, površini, kulturi i klasi, gde je navedeno da nisu bile predmet zakupa i korišćenja u poslednje tri agroekonomske godine.

Postavlja se pitanje koliko ranije lokalna samouprava treba da pozove poljoprivrednu inspekciju da bi dobila neophodan zapisnik, i koliko vremena je potrebno poljoprivrednoj inspekciji samo za rešavanje ovakvih zahteva svih opština koje pokrivaju. Treba imati u vidu i činjenicu da u pojedinim opštinama značajan broj parcela ispunjava ovaj kriterij. Koliko dana je potrebno poljoprivrednoj inspekciji da reše zahtev samo jedne lokalne samouprave. Sa druge strane poznato je da je broj poljoprivrednih inspektora nedovoljan i za sada utvrđene nadležnosti i funkcionalnu kontrolu korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: List Gazdinstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede