Zaštita paprike od vaši i tripsa koji su prenosioci virusa

zastita mlade paprike

Sada je važno zaštititi mlade biljke paprike kako bi se sprečile zaraze i izbegle negativne posledice. Predlozi za zaštitu 

Paprike iz semena na otvorenom polju su u fazi nicanja i razvoja prvih listova, a započelo je i rasađivanje. Na biljkama je uočeno prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

Vaši su prenosioci biljnih virusa (Virusa mozaika krastavca, Virusa crtičastog mozaika krompira, Virusa mozaika lucerke i dr.) koji u našoj proizvodnji izazivaju velike ekonomske štete. Sada je važno da se spreče zaraze jer ukoliko se biljke inficiraju u početnim fazama razvoja, posledice mogu biti izuzetno velike.

Ukoliko se pregledom naličja listova uoče vaši, preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida: Mavrik (tau-fluvalinat) 0,03%, Tonus (acetamiprid) 0,25-0,4 kg/ha, Teppeki/Afinto (flonikamid) 0,12-0,14 kg/ha.

zastita paprike
Foto: PIS

Zaštita paprike od tripsa

Paprike u zatvorenom prostoru su u fazi od razvoja listova do razvoja plodova. Na biljkama, pogotovo onima na kojima ima cveta, uočeno je prisustvo tripsa (Tysanoptera). Kalifornijski cvetni trips je vektor Virusa bronzavosti paradajza koji je vrlo destruktivan biljni virus u proizvodnji paradajza i paprike.

Predlaže se pregled biljaka paprike metodom otresanja na belu podlogu i po potvrdi prisustva primena nekog od insekticida: Laser 240 SC (spinosad) 0,04%, Dicarzol 50 SP (formetanat-hidrohlorid) 1 kg/ha.

Pored suzbijanja vaši i tripsa kao prenosioca virusa, značajna mera u kontroli viroznih oboljenja je i suzbijanje korova koji su rezervoari virusa.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede